kjevebyll

Artikkelstart

Kjevebyll, også kalt tannbyll, er en akutt betennelsesprosess ved roten av en tann som har sprengt seg ut til kjevens overflate. Kjevebyllen kan kjennes med fingeren som en delvis fast, delvis myk hevelse over den tannroten som er rammet.

En slik tilstand starter som en pulpitt i tannens nerveorgan (pulpa). Hvis den får stå lenge nok, kan pulpa dø (nekrotisere) og henfalle, og pulpahulen bli rammet av en infeksjon. Denne infeksjonen sprer seg så til rotspissen der tannens pulpa står i forbindelse med omgivelsene og hvor en rotspissbetennelse oppstår. Etter hvert vil trykket og den mikrobiologiske aktiviteten i rotspissbetennelsen gjøre at benet rundt betennelsen henfaller og dør og betennelsen sprenger seg vei mot benoverflaten. Betennelsen når til slutt benets overflate – som regel på kinnsiden av tannroten. Den vil da sprenge seg gjennom til bløtvevet (slimhinnen og tannkjøttet) og kjennes som en kul – en byll – med fingeren.

Prosessen er svært smertefull, kan være forbundet med generell sykdomsfølelse som feber og uvelfølelse. Behandlingen er i første rekke å stikke hull på byllen for å gi avlastning for infeksjonen. Deretter vurderes det om tannen skal rotfylles eller trekkes. Allmennsymptomer behandles med antibiotika i tillegg til den mekaniske behandlingen av tannbyllen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg