Klimakterium, klimakteriet, kvinnens overgangsalder, dårlig definert periode på noen år omkring siste menstruasjon.

Klimakteriet hos kvinner er resultatet av at eggstokkenes funksjon opphører. Svikten begynner hos mange kvinner allerede i 35–40-årsalderen og blir til slutt så markert at menstruasjonen opphører (menopause).

Det har vært vanlig å forestille seg at det som hender opp mot menopausen, er at eggene i eggstokkene, som alle ble anlagt i fosterlivet, er «oppbrukt», og at eggstokkene dermed slutter å fungere. Mye kan imidlertid tyde på at forklaringen er en annen, og heller er å søke i aldersforandringer i den støtvise sekresjonen av overordnete hormoner fra hypothalamus.

Blødningsforstyrrelser er vanlig i klimakteriet. Det kan skyldes svikt i produksjonen av hormonet progesteron (se kjønnshormoner) fra det gule legeme i eggstokkene etter eggløsningen, noe som fører til korte blødningsintervaller. Blødningsforstyrrelser kan også skyldes manglende eggløsning. Det gir lange blødningsintervaller, men til gjengjeld langvarige blødninger når de først kommer. Slik kan kvinnen få et blødningsmønster som er helt usystematisk og uforutsigbart. Etter hvert avtar østrogenproduksjonen i eggstokkene, og blødningene opphører helt. Da er menopausen inntrådt. Er kvinnen plaget av sine uregelmessige blødninger, kan de reguleres med hormonbehandling.

Omtrent 80 % av kvinner i klimakteriet har hetetokter. Den egentlige årsaken til hetetoktene er ukjent, men de arter seg som en feilfunksjon av kroppens interne termostat, som signaliserer at det er for varmt, selv om temperaturen er normal. Det varierer svært mye fra kvinne til kvinne hvor plaget hun er av hetetokter. Hetetokter kan begynne flere år før menopausen. Nokså karakteristisk er å ha kortere og lengre perioder med hetetokter. Hetetokter opptrer ofte om natten og fører til oppvåkning og forstyrret nattesøvn. Hetetokter kan behandles med hormoner.

Det finnes mange myter om plager i klimakteriet. Erfaringen tilsier imidlertid at de fleste kvinner kommer gjennom denne perioden uten spesielle problemer. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.