komplement - immunologi

Komplementsystemet er en del av immunforsvaret som kan aktiveres av patogener som for eksempel virus og bakterier. Noen av komplementproteinene blir spaltet og blir aktiverte enzymer. Noen komplementer kan danne en kanal som kan settes inn i patogenet. Det blir da en åpning mellom inn- og utsiden av cellen som vann og andre stoffer fritt kan flyte gjennom. En slik form for ødeleggelse kalles lysis, og det ender med at den rammede cellen dør.
Komplement
Av /Shutterstock.

Komplement er en gruppe av proteiner som finnes i blodet og som spiller en viktig rolle i forsvaret mot mange infeksjoner med virus og bakterier.

Faktaboks

uttale:
komplemˈent (ikke komplem'ang)
etymologi:
av latin complere, ‘fylle’
også kjent som:

forkortes C

engelsk complement

tidligere kalt aleksin

Proteinene i komplementsystemet kan dannes mange steder i kroppen, men de fleste dannes i leveren. Komplementsystemet består av elleve proteiner som betegnes C1q, C1r, C1s og C2–C9. Disse proteinene reagerer i en bestemt rekkefølge. Systemet kan aktiveres på forskjellige måter, blant annet etter reaksjoner mellom antigen og antistoff.

Komplementaktivering

En aktivering av komplementsystemet bidrar til en forsterking av mange immunreaksjoner. Denne aktiveringen blir nøye kontrollert av en rekke kontrollproteiner.

Hvis komplement blir aktivert på overflaten av celler, for eksempel bakterier eller røde blodceller, ødelegges cellemembranen på dette stedet slik at cellen sprekker og dør. Dette er viktig i kroppens forsvar mot infeksjoner, men det kan noen ganger også føre til utvikling av vevsskade og sykdom.

Under aktivering av komplement i vev frigjøres fragmenter av enkelte komponenter, og noen av disse fremkaller betennelsesreaksjoner. Ødeleggelsen av røde blodceller kalles hemolyse, og studiet av dette har vært avgjørende for å klarlegge hvordan komplement er bygd opp og virker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ida Wagner

Det hadde vært fint om 'Hypogammaglobulinemi' kunne utdypes noe mer; dette for å få frem b- og t- cellenes roller, videre det faktum at det er en uhyre kompleks diagnose å stille; noe som skal og bør skje på 3. linjenivå (OUS-Rikshospitalets avdeling for infeksjon/immunolologi og genetikk). Det finnes fastleger som 'tror' det er så enkelt at en 'bare kan gjøre en flowcytometri', - og med det hindre en innleggelse. Leger som tror dette tar FEIL. Det er en Sjelden Medisinsk Tilstand/SMT på HDir.A- liste: men allikevel bør det komme frem at det innen 'Hypogammaglobulinemi-diagnosen (den primære immunsviktdiagnosen) finnes alt fra den absolutt, livtruende SCID (der Norge var først ute i verden med nyfødt screening i mars/15), til mange ulike med spes. genfeil, - x-linkede m/flere innen samle-betegnelsen 'Hypogamma' der tilsammen . (Personlig ønsker jeg bare å lære mer, samt kunne vise til litteratur hva fex.også helsepersonell og familie angår).

svarte Einar Kristoffersen

Hei Ida, Takk for din kommentar om hypogammaglobulinemi i artikkelen om komplement. Artikkelen er svært kort og de fleste leger vil nok gå andre steder for å finne frem. Et slik sted er: http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer hvor du kan gå inn på kapittelet "antistoffsvikt" å lese. Jeg er forøvrig helt uenig i at disse tilstandene bare skal diagnostiseres på Rikshospitalet.... mvh, Einar

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg