Skulder.

Skulder og krageben.

Av /NTB Scanpix ※.
Clavicula
Høyre clavicula sett fra undersiden. Den delen som danner acromioclavicularleddet er nederst på bildet.
Clavicula
Av .

Kragebeinet er en S-formet, 12–15 centimeter lang rørknokkel som på hver side representerer grensen mellom halsen og brystet. Den danner forbindelsen mellom brystbeinet og skulderbladene. Kragebeina kan lett føles under huden og har en konveks krumning mot brystbeinet og en konkav krumning ut mot skulderen.

Faktaboks

Også kjent som

clavicula, «nøkkelben», kraveben, kragebenet

Knokkelen overfører kreftene fra armen og til brystkassen. Dette stiller store krav til leddkonstruksjonen. Leddet mot brystbeinet (sternoklavikularleddet) har derfor en leddskive (discus articularis) av fiberbrusk. Leddet selv er et modifisert sadelledd, kledd med hyalin brusk. Leddet mot skulderbladet (akromioklavikularleddet) er nærmest et plant ledd, kledd med fiberbrusk.

På undersiden er kragebeinet forbundet med det øverste ribbeinet ved et ligament (ligamentum costoclaviculare), slik at kragebeinet roterer fremover når skulderen heves.

Kragebeinsbrudd

Kragebeinet har et høyt innhold av kollagene fibre og er derfor relativt sterkt. Til tross for dette er konstruksjonen spinkel, og kragebeinet kan brekke ved ytre skader. Et kragebeinsbrudd vil ofte føre til at skulderen henger ned og fremover på den skadede siden, og behandlingen konsenterer seg derfor om reponering og stabilisering av bruddstedet.

Det er vanlig at det under tilhelingsprosessen oppstår en synlig «klump» (kallus) under huden. Dette er et normalt tegn på nydannet vev rundt bruddstedet, spesielt hos barn og unge.

Utvikling

Knokkelen utvikler seg dels ved direkte, dels ved indirekte forbeining. Den er den første knokkelen i kroppen som forbeiner, og er samtidig den siste som blir ferdig utviklet (ofte først i 25–30-årsalderen).

Kragebeinet mangler hos en rekke pattedyr, blant annet hovdyr og hvaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg