kukopper

Kukopper er en smittsom virussykdom hos kyr og andre dyr som også i sjeldne tilfeller kan overføres til mennesker. Katter som smittes av gnagere er den vanligste kilde for smitte til mennesker. Kukopper smitter ikke fra person til person. Ett tilfelle av kukopper ble beskrevet hos en kvinne i Norge i 1994.

Kukoppevirus er nært beslektet med koppevirus. Vaksinen som ble brukt mot kopper, introdusert av den britiske legen Edward Jenner (1749-1823) i 1796, ble framstilt av et beslektet kukoppevirus (vacciniavirus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Anne Spurkland

Jenners fødsels og dødsår er 1748-1823. Han gjorde det første forsøket med vaksinen i 1796, og rapporterte resultatene i 1797 så feilen i artikkelen burde nesten ha vært oppdaget bare av den grunn.

svarte Georg Kjøll

Hei Anne. Du har rett i at det var noen skrudde fødsels- og dødsår i denne artikkelen. Disse sto ikke i papirutgaven av SML og artikkelen har ikke vært redigert i siden nettimport, så jeg har ikke peiling på hvordan feilen har oppstått. Men nå har jeg ihvertfall rettet det opp og lagt til en link til SNL-oppføringen om Jenner. Der, og andre steder, står det forøvrig at han var født i 1749 (sågar på 17. mai), men siden du nevner en annen dato er det kanskje usikkerhet rundt fødselsåret?Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg