Kvikksølv, metallisk grunnstoff som er flytende ved romtemperatur. Kvikksølv har svært høy tetthet (13,6 kg/l, mot 11,3 kg/l for bly). Varmeutvidelsen er meget konstant, og kvikksølv har derfor vært mye brukt i termometere og i barometere, blodtrykksmålere og lignende instrumenter. Bruken av kvikksølv i slike instrumenter reduseres sterkt på grunn av forurensningsproblemene og erstattes i økende utstrekning av andre stoffer og teknikker, med god hjelp av moderne elektronikk.

Kvikksølvforbindelser spilte tidligere en stor rolle i medisinen og var gjennom århundrer det eneste brukte middelet mot syfilis. De fleste kvikksølvforbindelsene er imidlertid giftige og bør unngås. Det gjelder også kosmetikk og de tidligere mye brukte, men lite virksomme, desinfeksjonsmidlene som inneholdt kvikksølv.

Kvikksølv har stor evne til å inngå forbindelse med andre metaller og danner da amalgamer, som inntil senere år har vært i utstrakt bruk som tannfyllingsmaterialer. De erstattes nå mer og mer av plastfyllinger fordi man er usikker på helserisikoen (se amalgamisme). Kvikksølv er blitt sterkt regulert. Kvikksølvholdige termometre er nå forbudt. Det er også forbud mot kvikksølv i emballasje og vanlige batterier. Utslipp og forbrenning av kvikksølv er også regulert. Se også kvikksølvforgiftning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.