Laser, lyskilde som sender ut koherent lys, dvs. at lyset kun inneholder én farge (én frekvens), og at dets svingninger følges ad (er i fase). En laserstråle er dannet av tilnærmet parallelle stråler som lar seg begrense meget sterkt i rommet. Strålen har uhyre liten diameter og kan styres med presisjon, slik at man oppnår en svært høy temperatur på et meget lite og avgrenset område.

Laserkirurgi kan være fordelaktig fordi vevsbeskadigelse og blodtap kan holdes på et minimum ved hjelp av denne teknikken.

Brenning med laserlys har hittil særlig vært benyttet i øyekirurgien, til behandling av visse netthinnesykdommer, og i kreftkirurgien, hvor teknikken har den fordel at alle blodkar fra svulsten brennes sammen, slik at risikoen for blødning og spredning av kreftceller blir redusert. Laserstråler brukes også ved hjerneoperasjoner.

Ved netthinnekirurgi brukes laserstråler særlig til behandling av sykdomstilstander i blodårene, slik som ved diabetes mellitus. Laser brukes i forbindelse med behandling av netthinneavløsning, særlig som forebyggende inngrep der det er dannet hull i netthinnen. Mindre svulster i netthinnen kan også ødelegges av laserstråler. Bruk av laser for å bedre blodsirkulasjonen i hjertemuskelen er under utprøving.

Se også laserbehandling av hudforandringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.