Leptospiroser, gruppe av infeksjonssykdommer som skyldes spiroketer (spiralformede bakterier av slekten Leptospira). Kliniske tilfeller av sykdommene har ikke forekommet i Norge på mange år, men de er utbredt i Øst-Asia.

Arten Leptospirosis interrogans er sykdomsfremkallende og finnes i mange varianter hos dyr, spesielt rotter, kyr og hunder. Rotter, særlig brunrotte (Rattus norvegicus), er hovedvert.

Mennesker kan bli smittet ved overføring av bakterien fra vann og våt jord forurenset med infisert urin. Etter inntak av infisert mat eller inntrengning via sår i huden, vil bakterien spre seg med blodstrømmen. Bakteriene samler seg til slutt i nyrene. Bærertilstanden i nyrene kan være forbigående eller vare i lang tid og kan utgjøre et reservoar for spredning via urin.

De fleste leptospiroser hos mennesker forløper uten at man merker det, men kan opptre med influensalignende sykdom med feber, frostanfall, hodepine og muskelsmerter. Av og til kan det også oppstå leverbetennelse med gulsott, hjernebetennelse eller nyrebetennelse. Den alvorligste formen for leptospirose er Weils sykdom eller leptospirosis icterohemorrhagica, som karakteriseres av akutt innsettende feber, konjunktivitt, nyreskade, hudblødninger og gulsott. Vaksinering av hus- og kjæledyr sammen med forbedret hygiene og sanitære forhold har redusert forekomsten av leptospirose hos mennesker. Leptospiroser behandles med antibiotika, for eksempel penicillin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.