Lhbt er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Dette er et samlebegrep for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter, som brukes både av myndigheter, rettighetsorganisasjoner og forskere.

Lhbt-begrepet favner både betegnelser knyttet til seksuell orientering (lhb), og kjønnsidentitet (t).

Akronymet lhbt kommer fra engelsk lgbt (lesbian, gay, bisexual, transgender). Begrepet utviklet seg gradvis gjennom rettighetsarbeidet til frivillige organisasjoner, som gikk fra å kun være organisasjoner for «homofile» til å synliggjøre lesbiske kvinner (l), anerkjenne bifile (b) og inkludere alle med annen kjønnsidentitet eller uttrykk (t) (se transperson, transseksualisme, transvestitt).

Lhbt er ment å vise fram mangfoldet i «seksualitets- og kjønnsidentitets-baserte kulturer», og brukes noen ganger for å referere til alle som ikke er heterofile eller lever i det kjønnsutrykket de er født med. Et annet uttrykk som kan brukes for å symbolisere mangfoldet er «regnbue»; regnbue-familier, regnbue-organisasjon. Regnbuen er også det internasjonale symbolet for lhbt-organisasjoner.

Lhbt blir oftest brukt som en forstavelse til andre ord: lhbt-person, lhbt-organisasjonene, lhbt-forskningen, lhbt-rettigheter. Selv om hver gruppe innen lhbt-forkortelsen har sine spesielle kjennetegn og ulike utfordringer er fellestrekket at de er i fare for å bli diskriminert på grunnlag av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Det er disse gruppene Yogyakarta-prinsippene ønsker å beskytte mot diskriminering.

I lhbt-organisasjonene er det stadig diskusjon om det bør flere bokstaver med i akronymet, de internasjonale organisasjonene bruker nå «lhbti» for å inkludere intersex. Andre forslag er blant annet «lgbtiqa», der «Q» står for queer (skeiv) og «A» for «ally», altså allierte heterofile.

I FN’s dokumenter er den vanlige forkortelsen «SOGI», som brukes i stedet for lhbt, det er forkortelse for «seksual orientation, gender identity».

  • Tom Claes, 2011, «LGBTQ-etc studies», http://philosophy.ugent.be
  • National Lesbian & Gay Journalist Association: Stylebook Supplement on LGBT Terminology
  • Angela Pattatuchi Aragon, 2006, “Challenging Lesbian Norms: Intersex, Transgender, Intersectional and Queer Perspektives, Haworth Press.
  • Michael Schankle, 2006, «The Handbook of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered Public health», Haworth Press.
  • Jonathan Alexander & Karen Yescavage, 2004, “Bisexuality and Transgenderism: InterSEXions of The Others”,  Haworth Press.
  • Mark Blasius, 2001, “Sexual identities. Queer politics: Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered politics.”, Temple University Press.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.