Likevektsansen er det indre ørets evne til å oppfatte hodets stilling og bevegelser og derved utløse raske muskelresponser (reflekser) som forhindrer fall og stabiliserer øynene slik det er mulig å se skarpt samtidig som hodet er i bevegelse. Likevektssansen er i hovedsak ubevisst, men forstyrrelser kan føre til svimmelhet (vertigo), kvalme, ustøhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus, oscillopsi).

Den delen av det indre øret som er ansvarlig for likevektssansen kalles balanseorganet og består hos mennesker av tre bueganger og to øresteinsorganer. Disse sitter i og omkring forgården (vestibulum) i det indre øret, og sykdommer som påvirker likevektssansen kalles derfor vestibulære sykdommer. Eksempler på slike sykdommer er krystallsyke, reisesyke, virus på balansenerven og Menières sykdom.

Likevektssansen gir hjernen rask og presis informasjon om hodets stilling og bevegelser. Ved hjelp av denne informasjonen kan hjernen i løpet av få tusendels sekunder utløse muskelresponser som forhindrer fall i tillegg til raske øyebevegelser som gjør det mulig å se skarpt samtidig som hodet er i bevegelse. Likevektssansen er sammen med dybdesensibiliteten (propriosepsjonen) og synet de viktigste sansene som bidrar til balansefunksjonen og som hos mennesker muliggjør oppreist stilling og bevegelse på to ben.

Tyngdekraften har så stor betydning for livet på jorden at alle dyr over en viss størrelse er avhengig av å kjenne tyngdekraftens retning for å kunne orientere seg. Ulike likevektsorganer finnes derfor hos de fleste dyrearter, se statisk sans.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.