lobotomi

Lobotomi, også kalt frontal lobotomi eller leukotomi, er en medisinsk prosedyre som innebærer overskjæring av den hvite substansen i hjernens pannelapper slik at forbindelsene mellom hjernebarken og hypothalamus og thalamus blir avbrutt.

Faktaboks

uttale:
lobotomˈi
etymologi:
av gresk lobos, ‘lapp’, og tomia, ‘snitt’
også kjent som:

leukotomi

Operasjonen ble brukt ved psykiske lidelser, tvangsnevroser og uutholdelige smerter. Metoden ble i Norge særlig brukt i 1940- og 1950-årene. I 1950-årene ble metoden gradvis mer kritisert.

Hvis medikamentell behandling ikke fører frem, gjøres det i dag i noen tilfeller begrensede lesjoner i visse hjerneområder med såkalt stereotaktisk teknikk. Dette gjøres svært sjelden, og ikke i Norge.

Historie

Behandlingen ble opprinnelig utviklet av den portugisiske nevrologen António Egas Moniz, som i 1949 ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin for behandlingsmetoden. Fra 1940-årene og frem til rundt 1960 ble det utført omkring 3000 lobotomier i Norge. Mange pasienter ble kvitt en del voldsomme og plagsomme symptomer, men inngrepene medførte i større eller mindre grad intellektuell og følelsesmessig sløvhet. Dødeligheten ved inngrepene var også relativt stor. Behandlingen ble gradvis mindre brukt i løpet av 1950-årene, da man fikk bedre kunnskap om negative følger av lobotomi og man fikk nye effektive behandlingsmetoder hvor man kombinerte nevroleptika med psykososiale tiltak.

Ut fra den behandlingshverdagen man stod overfor i 1940- og 1950-årene, før nevroleptika kom i vanlig bruk, anså mange psykiatere at inngrepet hadde positive virkninger. Men det fantes også psykiatere som hele tiden tok avstand fra metoden. I 1980- og 1990-årene ble det mye debatt om de etiske aspekter ved denne metoden. Debatten førte til at Stortinget i 1996 ga et tilbud om en billighetserstatning til personer som hadde blitt lobotomerte. Flere hundre lobotomerte fikk da økonomisk erstatning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg