lobotomi

Bilde fra lobotomering i England i 1947. Kirurg med bor.
Lobotomering i England, 1947
Av /Aktuell, NTB.
Lobotomeringsutstyr. «Kulebor for standard frontal lobotomi», brukt på Gaustad sykehus. I Norge ble lobotomi utført første gang på Gaustad sykehus i 1941. Fram til 1974 ble minst 2500 psykiatriske pasienter lobotomert. I forhold til folketallet hadde Norge verdens nest høyeste andel lobotomerte i befolkningen, etter Danmark.
Lobotomiutstyr
Av /NTB.

Artikkelstart

Lobotomi, også kalt frontal lobotomi eller leukotomi, er en medisinsk prosedyre som innebærer overskjæring av den hvite substansen i hjernens pannelapper slik at forbindelsene mellom hjernebarken og hypothalamus og thalamus blir avbrutt.

Faktaboks

Uttale
lobotomˈi
Etymologi
av gresk lobos, ‘lapp’, og tomia, ‘snitt’
Også kjent som

leukotomi

Operasjonen ble brukt ved psykiske lidelser, tvangsnevroser og uutholdelige smerter. Metoden ble i Norge særlig brukt i 1940- og 1950-årene. I 1950-årene ble metoden gradvis mer kritisert.

Hvis medikamentell behandling ikke fører frem, gjøres det i dag i noen tilfeller begrensede lesjoner i visse hjerneområder med såkalt stereotaktisk teknikk. Dette gjøres svært sjelden, og ikke i Norge.

Historie

Behandlingen ble opprinnelig utviklet av den portugisiske nevrologen António Egas Moniz, som i 1949 ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin for behandlingsmetoden. Fra 1940-årene og frem til rundt 1960 ble det utført omkring 3000 lobotomier i Norge. Mange pasienter ble kvitt en del voldsomme og plagsomme symptomer, men inngrepene medførte i større eller mindre grad intellektuell og følelsesmessig sløvhet. Dødeligheten ved inngrepene var også relativt stor. Behandlingen ble gradvis mindre brukt i løpet av 1950-årene, da man fikk bedre kunnskap om negative følger av lobotomi og man fikk nye effektive behandlingsmetoder hvor man kombinerte nevroleptika med psykososiale tiltak.

Ut fra den behandlingshverdagen man stod overfor i 1940- og 1950-årene, før nevroleptika kom i vanlig bruk, anså mange psykiatere at inngrepet hadde positive virkninger. Men det fantes også psykiatere som hele tiden tok avstand fra metoden. I 1980- og 1990-årene ble det mye debatt om de etiske aspekter ved denne metoden. Debatten førte til at Stortinget i 1996 ga et tilbud om en billighetserstatning til personer som hadde blitt lobotomerte. Flere hundre lobotomerte fikk da økonomisk erstatning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg