Logopedi er et fagområde som beskriver og forklarer ulike former for kommunikasjonsvansker relatert til språk-, stemme- eller taleforstyrrelser. Vanskene utredes og behandles av en logoped, eventuelt i samarbeid med andre spesialister. Logopediske fagområder omfatter også lese- og skrivevansker (dysleksi og dysgrafi) og svelgevansker (dysfagi).

Faktaboks

Uttale
logoped'i
Etymologi
av gresk logos-, ‘ord’ og paideia-, ‘oppdragelse’

I Norge er logopedistudiet et mastergradsstudium som tilbys ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. Utdannelsen ved Universitetet i Oslo forutsetter bachelorgrad i spesialpedagogikk, førskolelærer- eller allmennlærerutdanning, mens utdannelsen ved Universitetet i Bergen i tillegg tar inn studenter med bakgrunn i helsefag, psykologi, lingvistikk og fonetikk.

Spesialister i nevrologopedi utreder, diagnostisere og behandler pasienter med nevrologisk betingede kommunikasjonsforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg