Maculadegenerasjon, aldersforandringer eller forkalkning på netthinnen, forfallstilstand i øyenetthinnens skarpsynområde. Maculadegenerasjon er den hyppigste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker (aldersrelatert eller senil maculadegenerasjon). Nesten 30 % av befolkningen som er eldre enn 75 år, er rammet i større eller mindre grad. Kvinner rammes noe hyppigere enn menn. Det finnes også svært sjeldne former for maculadegenerasjon som kan sees hos yngre personer.

Den egentlige årsaksmekanismen til forandringene er usikker. Tilstanden medfører imidlertid at én eller flere av følgende forandringer oppstår i den sentrale delen av netthinnen omkring den gule flekken (macula lutea):

1) akkumulering av materiale under pigmentepitelet (druser),

2) nedbrytning av pigmentepitelet,

3) innvekst av nye blodkar under netthinnen. I det sistnevnte tilfellet snakker man om en fuktig (eksudativ) maculadegenerasjon, da de nye karene lekker og fører til væskeansamling og eventuelt blødninger under netthinnen. Hos noen sees et sluttstadium med store arr i den sentrale delen av netthinnen.

Noe av det første pasienten merker, er at rette linjer, f.eks. vindusrammer, blir buklete. Etter hvert blir synet gradvis dårligere fordi sansecellene (staver og tapper) blir ødelagt. Som oftest er tilstanden dobbeltsidig. Begge øyne behøver imidlertid ikke bli like sterkt rammet. Man ser ofte at synet holder seg godt i mange år etter at det ene øyet er blitt svaksynt. Det er aldri mulig på forhånd å kunne si hvor raskt sykdommen vil skride frem i et spesielt tilfelle. Ofte kan tilstanden holde seg uforandret i årevis. Forandringene forblir lokalisert til den sentrale delen av netthinnen uansett type maculadegenerasjon. Resten av netthinnen er intakt. Det er derfor lidelsen aldri fører til total blindhet. Man bevarer gangsynet, men det kan bli vanskelig å lese.

I hovedsak finnes ingen effektiv behandling av denne lidelsen. Laserbehandling kan likevel forsøkes i noen tilfeller av eksudativ type, men effekten av behandlingen er usikker. Imidlertid kan mange pasienter skaffes lesesyn i lang tid med spesielle optiske hjelpemidler som luper, lupebriller, kikkertbriller og lese-TV.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.