Matvareallergi, allergisk reaksjon på matvarer. Det kan være svært vanskelig å skille matvareallergi fra matvareintoleranse. Det er beregnet at 1–3 % av befolkningen har én eller annen form for matvareallergi. Forekomsten er størst blant barn. Matvareallergi/matvareintoleranse opptrer som oftest før 2-årsalderen.

Årsaker. Alle matvarer kan forårsake allergi eller intoleranse, men noen få matvarer forårsaker de fleste reaksjonene. Blant barn er reaksjoner mot melk vanligst. Andre matvarer som man ofte reagerer mot, er egg, nøtter, soya, fisk og hvete. De fleste er kvitt sin melkeallergi eller -intoleranse før 4–5-årsalderen og sin eggallergi før 7–8-årsalderen. Allergi mot fisk og nøtter varer gjerne livet ut.

Symptomene kan komme fra nesten alle organsystemer, men symptomer fra hud og mage/tarm er vanligst. Noen vanlige symptomer er elveblest, diaré, oppkast, magesmerter, astma, kløe, hodepine og oppbluss av atopisk eksem. Den mest alvorlige reaksjonen er anafylaktisk (allergisk) sjokk, som i sjeldne tilfeller kan føre til hjertestans og død.

Diagnostikken er vanskelig. Eliminasjonsdietter og matprovokasjoner er ofte nødvendige supplement til sykehistorie (anamnese) og laboratorietester.

Behandling. Den eneste behandlingsformen for pasienter som har fått stilt diagnosen matvareallergi/matvareintoleranse, er som regel å unngå den eller de matvarene som de reagerer mot. Grundig diagnostisering og utredning er viktig for å avklare hvem som bør leve på diett. Å leve på en diett med et begrenset matvareutvalg gir først og fremst en rekke praktiske problemer. For voksne vil de fleste dietter medføre små konsekvenser for næringsinntaket. Det er større risiko for ernæringsmessige konsekvenser for barn og unge i vekst, spesielt hvis basismatvarer (f.eks. melk, fisk og egg) er utelatt. Det er derfor svært viktig at pasienten får individuell veiledning og konkrete råd om kostholdet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.