Medisinsk informasjonsteknologi, samlebetegnelse på bruk av elektronisk databehandling innenfor medisinske fag.

Elektroniske medisinske journaler (se elektronisk pasientjournal) er tatt i bruk på de fleste norske legekontorer. Systemene lagrer all medisinsk informasjon, som deretter kan søkes i, gjenbrukes eller suppleres. De kan bl.a. brukes til automatisk utskrift av rekvisisjonsskjemaer, resepter og sykmeldinger.

Et annet viktig felt er analyseapparater, som etter hvert får stadig mer innebygd «intelligens». Dette kan f.eks. være EKG-apparater som kan gi forslag til diagnose basert på det EKG-mønsteret som registreres, eller gjenopplivingsapparater (defibrillatorer) som tolker pasientens hjerterytme før de «tillater» at det gis elektrosjokk. Billeddata fra ultralyd-, CT- eller MR-røntgenutstyr kan settes sammen til tredimensjonale rom og fargelegges basert på billedegenskapene til det enkelte vev. En videreføring av dette er medisinske ekspertsystemer som kan bidra til å sette sammen komplekse sett av informasjon og foreslå videre diagnostikk eller behandling.

Mer enn noen annen teknologi er data- og teleteknologi i ferd med å knytte medisinsk fagpersonell nærmere sammen, slik at felles kompetanse kan utnyttes bedre. Internett er et verdensomspennende medium for slik kunnskapsutveksling, og også lokale høykapasitetsnettverk kan brukes til samarbeid mellom sykehus eller legekontorer. Telemedisin er allerede tatt i bruk flere steder i Norge for å redusere behovet for å forflytte pasientene til spesialistsentra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.