Melkesyre er et biologisk nedbrytningsprodukt som dannes ved gjæringsprosesser og ved stoffskifteprosesser i dyr og mennesker. Når musklene ikke får nok oksygen produserer de melkesyre. Hvis mengden melkesyre blir for stor, oppleves det som stivhet i musklene.
Faktaboks
- Uttale
-
m'elkesyre
- Også kjent som
-
2-hydroksypropionsyre
(+)-melkesyre
d-melkesyre
L-melkesyre
lactic acid
sarcolactic acid
paralactic acid
Fleishmilchsäure
(S)-2-hydroksypropansyre [CAS-nr.
Glukose brytes vanligvis helt ned til karbondioksid, vann og energi hvis det er nok oksygen til stede. Hvis det ikke er nok oksygen, ved anaerobe forhold, kan glukose brytes ned til melkesyre.
Melkesyre er meget utbredt og finnes blant annet i sur melk, vin, surkål (gjærkål), agurker og ost. Det brukes også i blant annet garverier, fargerier og i næringsmiddelindustrien.
Salter av melkesyre kalles laktater. I kroppen foreligger melkesyre som laktat.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.