Øre.

Øre. Høyre øre med skallebeinet gjennomskåret, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Mellomøret er et uregelmessig hulrom i tinningbeinet (os temporale) i hodeskallen som inneholder kjeden av hørebeina hammeren, ambolten og stigbøylen. Mellomøret utgjør forbindelsen mellom den ytre øregangen og det indre øret. Mot øregangen er mellomøret lukket av trommehinnen, og hinnene i det ovale og det runde vinduet skiller det fra det indre øret.

Faktaboks

Også kjent som

auris media, trommehule, cavum tympani,

Mellomøret er fylt med luft og er forbundet med nesesvelget via øretrompeten (tuba auditiva). For at mellomøret skal fungere normalt, er det viktig at det er samme lufttrykk i mellomøret som i øregangen og omgivelsene for øvrig. Forskjellen i lufttrykket vil utjevnes gjennom øretrompeten som normalt er lukket, men som åpner seg ved svelging, gjesping og lignende.

Det er ganske vanlig for barn å ha mellomørebetennelse.

Inndeling og avgrensning

Hulrommet som utgjør mellomøret måler omtrent 12–15 millimeter i lengden, 3–6 millimeter i bredden og 13–15 millimeter i høyden.

Mellomøret inndeles gjerne i tre 'etasjer':

  • epitympanon over trommehinnens nivå
  • mesotympanon i høyde med trommehinnen
  • hypotympanon nivået under trommehinnen

Rommet kan avgrenses:

  • lateralt (paries membranaceus) av trommehinnen og håndtaket på hammeren
  • medialt (paries labyrinthicus) av sneglehusets runde vindu (fenestra rotunda) og det ovale vindu (fenestra ovalis) med stigbøylen
  • oppe (paries tegementalis) dannes taket av en tynn beinplate (tegmen tympani) som skiller rommet mot den midtre skallegropen. Her festes koblingen av hodene mellom hammeren og ambolten
  • nede (paries jugularis) vender rommet mot processus styloideus, og er her smalt og danner et beinfremspring (prominentia styloidea)
  • fortil (paries caroticus) grenser bunnen mot canalis caroticus. Her ligger senekanalen til musculus tensor tympani og munningen til øretrompeten (tuba auditiva)
  • baktil (paries mastoideus) vender rommet mot øreknutens luftfylte rom (cellulae mastoideae).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg