Goethes knokkel 1
Goethes mellomkjevebein hos menneske. Underkjeven og ganetaket på et fire år gammelt barn, sett nedenfra. Pilene viser suturen som skiller den harde ganen fra Goethes mellomkjevebein. De Schreinerske Samlinger, UiO.
Goethes knokkel 1
Av .
Goethes knokkel 2
Goethes knokkel hos primater. Tilsvarende sutur og mellomkjevebein hos en ung gorilla. De Schreinerske Samlinger, UiO.
Goethes knokkel 2
Av .

Goethes mellomkjevebein er en paret anatomisk variant av ansiktsskjelettet. Det er en separat, fremre del av overkjeven, med suturforbindelse til nesebeinet (os nasale) og overkjevebeinet (maxilla), med feste for overkjevens fortenner. Suturforbindelsen (sutura incisiva) til den harde ganen viskes vanligvis ut i løpet av barneårene hos mennesket, men består lenge hos andre pattedyr.

Faktaboks

Uttale

G'øtes

Etymologi

Navn etter den tyske dikteren Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) som oppdaget beinet i 1784.

Også kjent som

latin os incisivum

os premaxillare, os intermaxillare

Goethes knokkel, mellomkjevebeinet

Navnet

Beinet har navn etter den tyske forfatteren Johann Wolfgang von Goethe, som levde under opplysningstiden. I tillegg til å være dikter beskjeftiget han seg med forskjellige vitenskaper på amatørbasis, og han var opptatt av det han mente var naturens iboende urkraft. Han er særlig kjent for sine teorier om farge, basert på eksperimenter med lysbrytning i prismer (Zur Farbenlehre, 1810). Oppdagelsen av mellomkjevebeinet på et embryo (Über den Zwischenkiefer der Menschen und Tiere, 1786), som han mente ville bekrefte hans teori om at mennesker og andre pattedyr hadde samme opprinnelse, ville han først holde hemmelig av hensyn til kirkens konservative syn på dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg