merkelceller

Artikkelstart

Merkelceller er sanseceller i huden som registrerer lett berøring. Tettheten av merkelceller er høyest i fintfølende deler av kroppen som fingertuppene.

Faktaboks

Etymologi
Navn etter den tyske anatomen Friedrich Merkel (1845-1919).
Også kjent som
Merkels følelegemer

Struktur

Merkelceller er ovale celler som finnes i stratum basale på overhuden (epidermis). De har synapser med somatosensoriske afferente nervefibre, det vil si nervefibre som går til ryggmargen. Merkelcellene mottar signaler fra hudens overflate og sender signalene videre gjennom de afferente nervefibrene. De er som oftest assosiert med sensoriske Aβ-nerveendinger i sjiktet mellom overhuden og lærhuden, og blir da gjerne kalt merkelreseptorer. Merkelceller er relativt sjeldne i store deler av huden, men er konsentrert i sensitive deler av huden som fingertupper og lepper.

Funksjon

Merkelceller er lavterskel mekanoreseptorer og registrerer og viderefører mekaniske signaler gjennom spesielle kation-kanaler kalt Piezo2. De responderer på sansestimuli som lett berøring, varig trykk og tekstur og videreformidler denne informasjonen til de afferente somatosensoriske nervefibre de står i forbindelse med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg