multiresistent bakterie

Antibiotikaresistente bakterier, MRSA, i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo.
MRSA-bakterier av /NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Multiresistent bakterie er en bakterie som er motstandsdyktig mot mer enn ett antibiotikum. Det er en voldsom økning av multiresistente bakterier som følge av overforbruk av antibiotika.

Faktaboks

Uttale
mˈultiresistent bakterie
Etymologi
av multi- og latin resistere, ‘motstå’
Også kjent som

antibiotikaresistens

Bruk av antibiotika medfører et selektivt press på bakteriene ved at bare resistente bakterier kan overleve. Dette forsterkes ved at resistens mot et antibiotikum kan spre seg fra én bakterie til en annen ved flere mekanismer: Arveanlegg som gir resistens kan i mange tilfeller overføres mellom bakterier (horisontal genoverføring), både ved en slags paring (konjugasjon), ved opptak av nakent DNA (transformasjon) og ved hjelp av viruspartikler som infiserer bakteriene (transduksjon) (se også bakteriofag). Resistens kan også skyldes nyoppståtte mutasjoner (punktmessige forandringer i arvematerialet).

Blant de alvorligste formene for multiresistens er multiresistente tuberkulosebakterier (se også lungetuberkulose) som er resistente mot blant annet rifampicin og isoniazid. Andre eksempler er methicillinresistens hos methicillinresistente gule stafylokokker (MRSA) og vankomycinresistens hos enterokokker og stafylokokker. Mot disse bakteriene har man i dag ingen god alternativ behandling, og strenge tiltak må til for å hindre at de sprer seg.

Se også kjemoresistens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg