Multiresistent bakterie er en bakterie som er motstandsdyktig mot mer enn ett antibiotikum. Det er en voldsom økning av multiresistente bakterier som følge av overforbruk av antibiotika.

Bruk av antibiotika medfører et selektivt press på bakteriene ved at bare resistente bakterier kan overleve. Dette forsterkes ved at resistens mot et antibiotikum kan spre seg fra én bakterie til en annen ved flere mekanismer: Arveanlegg som gir resistens kan i mange tilfeller overføres mellom bakterier (horisontal genoverføring), både ved en slags paring (konjugasjon), ved opptak av nakent DNA (transformasjon) og ved hjelp av viruspartikler som infiserer bakteriene (transduksjon) (se også bakteriofag). Resistens kan også skyldes nyoppståtte mutasjoner (punktmessige forandringer i arvematerialet).

Blant de alvorligste formene for multiresistens er multiresistente tuberkulosebakterier (se også lungetuberkulose) som er resistente mot blant annet rifampicin og isoniazid. Andre eksempler er methicillinresistens hos methicillinresistente gule stafylokokker (MRSA) og vankomycinresistens hos enterokokker og stafylokokker. Mot disse bakteriene har man i dag ingen god alternativ behandling, og strenge tiltak må til for å hindre at de sprer seg.

Se også kjemoresistens.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.