mutagener

Artikkelstart

Mutagener er en betegnelse for alt som kan forårsake mutasjon i en organismes genmateriale (DNA). Mutagener kan for eksempel være ultrafiolett og ioniserende stråling og andre mutasjonsfremkallende forbindelser.

Faktaboks

Uttale
mutagˈener
Etymologi
av mutere og -gen

Skade av DNA

Mutagener som kan skade DNA-et (arvestoffet) fremkaller både gen- og kromosommutasjoner. Mutasjon oppstår særlig i forbindelse med reparasjon av DNA-skade eller under DNA-replikasjon. Stoffer som forstyrrer celledelingen fører til kromosomtallsforandringer.

Selv om arvelig sykdom hos barn som følge av mutagen påvirkning ikke er påvist i epidemiologiske undersøkelser, må vi regne med at slik arveskade forekommer.

Kreft

De fleste mutagener er også kreftfremkallende. Da det eksperimentelt er enklere, billigere og raskere å påvise mutasjon enn kreft, er mutasjonsundersøkelser blitt viktige i arbeidet med å avsløre kreftfremkallende stoffer.

En stor gruppe stoffer som kan fremkalle kreft hos mennesket, har i eksperimentelle undersøkelser vist seg å være mutagene (gentoksiske karsinogener): aflatoksin, arsenikk, bensen, bensidin, cellegifter (som klorambucil, syklofosfamid, melfalan, sennepsgass, myleran), seksverdige kromforbindelser, nikkelforbindelser, vinylklorid og mange kjemiske forbindelser i tobakksrøyk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg