Mutagener er en betegnelse for alt som forårsake mutasjon i en organismes genmateriale (DNA). Mutagener kan for eksempel være ultrafiolett og ioniserende stråling og andre mutasjonsfremkallende forbindelser.

Mutagener som kan skade DNAet (arvestoffet) fremkaller både gen- og kromosommutasjoner. Mutasjon oppstår særlig i forbindelse med reparasjon av DNA-skade eller under DNA-replikasjon. Stoffer som forstyrrer celledelingen fører til kromosomtallsforandringer.

Selv om arvelig sykdom hos barn som følge av mutagen påvirkning ikke er påvist i epidemiologiske undersøkelser, må vi regne med at slik arveskade forekommer.

De fleste mutagener er også kreftfremkallende. Da det eksperimentelt er enklere, billigere og raskere å påvise mutasjon enn kreft, er mutasjonsundersøkelser blitt viktige i arbeidet med å avsløre kreftfremkallende stoffer. Kampen mot arvelig sykdom og forebyggelse av kreft kan her drives hånd i hånd.

En stor gruppe av stoffer som kan fremkalle kreft hos mennesket, har i eksperimentelle undersøkelser vist seg å være mutagene (gentoksiske karsinogener): aflatoksin, arsenikk, bensen, bensidin, cellegifter (som klorambucil, syklofosfamid, melfalan, sennepsgass, myleran), seksverdige kromforbindelser, nikkelforbindelser, vinylklorid og mange kjemiske forbindelser i tobakksrøyk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.