Mutagener er en betegnelse for alt som kan forårsake mutasjon i en organismes genmateriale (DNA). Mutagener kan for eksempel være ultrafiolett og ioniserende stråling og andre mutasjonsfremkallende forbindelser.

Faktaboks

Uttale
mutagˈener
Etymologi
av mutere og -gen

Skade av DNA

Mutagener som kan skade DNA-et (arvestoffet) fremkaller både gen- og kromosommutasjoner. Mutasjon oppstår særlig i forbindelse med reparasjon av DNA-skade eller under DNA-replikasjon. Stoffer som forstyrrer celledelingen fører til kromosomtallsforandringer.

Selv om arvelig sykdom hos barn som følge av mutagen påvirkning ikke er påvist i epidemiologiske undersøkelser, må vi regne med at slik arveskade forekommer.

Kreft

De fleste mutagener er også kreftfremkallende. Da det eksperimentelt er enklere, billigere og raskere å påvise mutasjon enn kreft, er mutasjonsundersøkelser blitt viktige i arbeidet med å avsløre kreftfremkallende stoffer.

En stor gruppe stoffer som kan fremkalle kreft hos mennesket, har i eksperimentelle undersøkelser vist seg å være mutagene (gentoksiske karsinogener): aflatoksin, arsenikk, bensen, bensidin, cellegifter (som klorambucil, syklofosfamid, melfalan, sennepsgass, myleran), seksverdige kromforbindelser, nikkelforbindelser, vinylklorid og mange kjemiske forbindelser i tobakksrøyk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg