myokardiet

Det fibrøse perikardiet ligger ytterst. Deretter kommer to lag med det serøse perikardiet med et væskefylt hulrom mellom. Myokardiet er hjertets egentlige muskellag. Det er kledd på innsiden med endokard.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Myokardiet er hjertets muskellag, den egentlige hjertemuskulaturen. Dette laget er på utsiden kledd med det tynne perikardlaget, og på innsiden med endokard. Myokardlaget danner formen på hjertet, og veggtykkelsen kan variere, alt etter kraftytelsen i de enkelte avsnittene i hjertet. Den er relativt tykk og kraftig i hjertekamrene (spesielt venstre side), tynn i forkamrene.

Faktaboks

uttale:
myokˈardiet
etymologi:
av gresk: mys, ' muskel', og kardia, ‘hjerte’
også kjent som:

myocard, myokard

Myokardiet består av hjertemuskelvev, som ellers ikke forekommer andre steder i kroppen. Også hjertets ledningssystem regnes ofte som en del av myokardiet. På innsiden av hjerteveggen danner fibrene tykke muskelbunter eller trabekler (trabeculae carneae) som er kledd med endokard. Histologisk består myokard av tverrstripet muskulatur som i motsetning til skjelettmuskulaturen har sentraltliggende kjerner. Cellene forgrener seg og henger sammen i et tredimensjonalt nettverk, og er forbundet i endestykkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg