Nøtter, i botanisk forstand frukter der skallet blir hardt ved modning og som vanligvis inneholder ett frø. I ernæringen brukes begrepet også om andre tørre frukter med et høyt fettinnhold, f.eks. peanøtter (belgfrukt) og valnøtter (steinfrukt). Som følge av at mellom 50 og 70 prosent av nøttene er fett vil kaloriinnholdet være svært høyt, men i likhet med andre planteoljer er minst 85 prosent av fettet umettet. Nøtter inneholder også en god del protein, og er i tillegg gode kilder til mange av B-vitaminene, vitamin E, jern, sink, kalium, magnesium, kobber og fosfor. Nøtter inneholder også en del selen. I paranøtter er nivået så høyt at selenforgiftning kan forekomme ved høyt inntak. 

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.