Narkotika, entall narkotikum (av narko-), rusmidler som er oppført på narkotikalisten (Forskrifter om narkotika), se narkotikakonvensjon. De er lagt under internasjonal og nasjonal kontroll, som i det store og hele gjør det ulovlig å tilvirke, importere, eksportere, distribuere, anvende og besitte disse stoffene. Narkotika er altså rusmidler definert på dette juridiske grunnlaget. Det dreier seg om opiumstoffer som heroin, cannabisstoffer som hasjisj og marihuana, kokain, amfetamin, ecstasy, khat, hallusinogener (f.eks. LSD) og fensyklidin, samt medikamenter som morfin, forskjellige andre opioider og benzodiazepiner, når brukeren ikke kan dokumentere medisinsk forskrivning.

Narkotika er gjenstand for omfattende internasjonal og nasjonal politimessig oppfølging. Strafferammene for omsetning er høye i Norge.

En snever definisjon av narkotika innebærer at bare opiater/opioider dekkes av begrepet. Se også rusmidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. juni 2016 svarte Georg Kjøll

Hei Dag Andreas. Beklager sent svar på dette. Jeg har ikke noen fagansvarlige på dette området akkurat nå som kan gi deg et utfyllende svar, men utifra hva jeg skjønner er 'narkotika' lite brukt som begrep i medisinen, og opprinnelig har det vært brukt om bedøvende midler.

En god diskusjon om temaet finnes i en artikkel fra 2011 i Tidsskriftet for Den norske legeforening: http://tidsskriftet.no/article/2127281

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.