Nitrater er salter og estere av salpetersyre, HNO3. Organiske nitrater brukes blant annet som legemidler og sprengstoff. Kaliumnitrat kalles også salpeter. Nitrat brukes som kunstgjødsel i plantekulturer. Dersom det gjødsles med andre nitrogenforbindelser, for eksempel husdyrgjødsel, vil også disse omdannes til nitrat av jordbunnsbakterier. Plantene tar nitrogen fra jorden som nitrat. Det er stor forskjell på hvor mye nitrat de forskjellige planteslag har på lager; kornartene har lite, potetene en del, mens mange hurtigvoksende grønnsaker og rotvekster har mye, opptil flere tusen mg nitrat per kg.

Nitrat er giftig. I kroppen blir nitrat redusert til nitritt. Det reagerer med blodfargestoffet og fører til dannelse av methemoglobin. På denne måten nedsettes kapasiteten på oksygentransporten, og i alvorlige tilfeller fører dette til såkalt indre kvelning. Etter at nitrat er redusert til nitritt, kan det også inngå i reaksjoner med aminer og danne nitrosaminer, som kan være kreftfremkallende.

Nitrat (salpeter) har vært brukt som tilsetningsstoff til kjøttvarer og fiskevarer, dels som konserveringsmiddel og fargestabiliserende middel. Nitrat brukes fortsatt til å uskadeliggjøre visse bakterier i ystemelk fordi de ødelegger produksjonen av faste løpeoster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.