Nitritt er en fellesbetegnelse på salter og estere av salpetersyrling, HNO2. Sammen med en klasse forbindelser (sekundære aminer, for eksempel dietylamin) kan nitritt danne nitrosaminer, som kan medføre kreftrisiko.

Nitritt var tidligere utbredt som tilsetningsmiddel til kjøttvarer fordi det bevarer den friske rødfargen. Man har søkt å begrense bruken av nitritt, og som konserveringsmiddel kan det nå bare brukes til varer hvor det ansees nødvendig for å hindre veksten av botulismebakterier. I Norge er nitritt kun tillatt brukt i kjøttvarer og ost. EFSA (European Food Safety Authority) har (2003) uttrykt at 100–150 mg/kg som regel vil være tilstrekkelig til å oppnå effekt på mikroorganismer. Det er umulig å hindre all tilførsel av nitritt med maten; mange bakterier danner nitritt fra nitrat, som kan finnes i ganske store mengder i enkelte grønnsaker.

Forgiftning med nitritt er sjelden, men kan føre til dannelse av methemoglobin med påfølgende cyanose og svikt i oksygentransporten. Blodet blir brunlig av farge. Fargestoffet metylenblått (metyltionin) brukes som motgift.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.