Nitroglyserin er en forbindelse som i medisinen først og fremst brukes ved angina pectoris. Nitroglyserin eksploderer dersom større mengder opphetes raskt. Antennelse kan også skje ved kraftig støt. Nitroglyserin brukes derfor i sprengstoffindustrien og inngår blant annet i dynamitt.

Nitroglyserin er en av flere estere av salpetersyre (HNO3) som kan omdannes til nitrogenmonoksid (NO) i kroppens celler. NO er et fysiologisk signalmolekyl som blant annet dannes i blodårenes endotel og som hemmer kontraksjonen av de glatte muskelcellene i åreveggen slik at blodårene utvides (dilateres). NO har også en rekke andre virkninger, for eksempel en hemmende virkning på blodplatene slik at de ikke så lett aggregerer og medvirker til tromber.

Nitroglyserin gir en rask dilatasjon av blodårer generelt. Dilatasjon av vener tillegges spesiell betydning for virkningen ved angina pectoris, som er den viktigste indikasjonen for bruk av nitroglyserin og lignende organiske nitrater.

I tillegg til de tradisjonelle tablettene der nitroglyserinet suges opp fra munnslimhinnen ved plassering under tungen, finnes det i dag også både munnspray for akuttbruk og plaster for langtidseffekt. Dessuten er det laget såkalte depottabletter der nitroglyserinet avgis jevnt over mange timer etter vanlig inntak gjennom munnen.

Et problem med nitroglyserin har vært såkalt toleranseutvikling, det vil si at kroppen etter en tids konstant påvirkning ikke lenger reagerer på stoffet. Når nitroglyserin omdannes til NO, forbrukes det sulfhydrylgrupper, og når cellenes reserver av sulfhydrylforbindelser er slutt, opphører virkningen av nitroglyserin. Dette er grunnlaget for utvikling av akutt toleranse for nitroglyserin.

For å kunne oppnå hensiktsmessig effekt over tid, er det derfor viktig at man ikke bruker nitroglyserin 24 timer i døgnet, men har noen timers opphold per døgn. For øvrig omsettes aktivt nitroglyserin meget raskt i kroppen.

På grunn av utvidelsen av blodkar vil enkelte pasienter få plagsom hodepine av nitroglyserin. Hodepinen vil vanligvis forsvinne over tid, mens den positive effekten på brystsmertene opprettholdes.

En sjelden gang kan blodtrykksfall etter inntak av nitroglyserin gi besvimelsestendens (såkalt nitroglyserin-synkope).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.