oksalsyre

Oksalsyre er en organisk syre som finnes i mange planter, og i spesielt store mengder i spinat og rabarbra.

Oksalsyrens salter kalles oksalater. Kalsiumsaltet av oksalsyre (kalsiumoksalat) er svært tungt løselig i vann. Disse kalsiumoksalatene avleires lett i nyrenes rørsystem (tubuli), og er grunnen til at inntak av store mengder mat med mye oksalsyre kan føre til nyrestein.

Oksalsyre er giftig i store mengder fordi den sterke syreeffekten kan være skadelig for tarmens slimhinner, men matvarer med mye oksalsyre inntas sjelden i slike mengder at det har noen praktisk betydning for verken giftvirkning eller kalsiumtilførselen.

Den kjemiske formelen for oksalsyre er (HOOC-COOH)2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg