Oksygen, tidligere kalt surstoff, grunnstoff med kjemisk symbol O. Oksygen er i fri tilstand en smak-, lukt- og fargeløs gass som i vekt utgjør ca. 23 % av atmosfæren. Oksygen finnes i mange kjemiske forbindelser; den viktigste er vann (H2O). Det oksygenet som er bundet i kjemiske forbindelser, utgjør i vekt cirka 46 % av jordskorpen, cirka 85 % av alt vann på Jorden og cirka 60 % av de levende organismene.

Når oksygen forbinder seg med et annet stoff, frigjøres energi, vanligvis som varme. Kjente eksempler på slike reaksjoner (oksidasjoner) er forbrenningsprosesser, der reaksjonene foregår hurtig og under sterk varmeutvikling, og tæringsprosesser (for eksempel rustdannelse), hvor reaksjonene foregår langsomt ved lav temperatur.

Nesten alle celler skaffer seg energi ved å ta opp og forbrenne næringsstoffer, særlig glukose og fett. Denne oksidasjonen formidles av enzymer og foregår trinnvis ved lav temperatur. Ved denne prosessen dannes avfallsproduktene vann og karbondioksid (CO2), som så utskilles. Ved hjelp av solenergi (fotosyntese) kan de grønne plantene bygge opp karbohydrat (særlig stivelse) av karbondioksid og vann. Oksygenet i vannet blir avgitt til atmosfæren, og prosessen bidrar dermed til at det biologiske kretsløpet holdes i gang. Oksygenet i atmosfæren og det oksygenet som er løst opp i vannet, er et produkt av fotosyntesen, men mengden av oksygen i atmosfæren er svært stor sammenlignet med den mengden som omsettes gjennom ånding og fotosyntese i løpet av et år.

Vanlig oksygen har molekyler som består av to oksygenatomer (O2). Det forekommer også en variant med tre atomer i molekylet (O3), det såkalte ozon.

Ved et trykk på minst 50 atmosfærer og ved en temperatur på under –119 °C kan oksygenet fortettes til væske. Flytende oksygen har stor anvendelse innen en rekke industrigrener. Det er en meget farlig væske, f.eks. har en tvistdott som er gjennomtrukket av flytende oksygen, mye større sprengkraft enn dynamitt med tilsvarende vekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.