Operasjon

Operasjon. Hvert medlem av operasjonsgruppen har sin faste plass ved operasjonsbordet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Operasjon er det samme som et større kirurgisk inngrep, utført med skarpe instrumenter og som forutsetter total eller omfattende lokal bedøvelse av pasienten. Punksjoner, snitt i byller, fjerning av fremmedlegemer fra øyet og lignende regnes ikke som operasjoner.

Faktaboks

Etymologi
av latin operare, ‘arbeide, fungere’

Omtrent tilsvarende skjelner man i kirurgien mellom chirurgia major (stor kirurgi, stort inngrep), som krever innleggelse av pasienten på sykehus, og chirurgia minor (småkirurgi, lite inngrep), som kan utføres poliklinisk (uten innleggelse på sykehus).

Sårbehandling med reparasjon av ytre og indre skader er fortsatt en av kirurgiens viktigste oppgaver.

Operasjonen

Mange operasjoner må utføres akutt. Dette skyldes at pasientens liv er i overhengende fare, for eksempel på grunn av skader eller plutselig sykdom. De fleste operasjonene er imidlertid elektive, det vil si at tidspunktet for operasjon kan planlegges.

Forløpet rundt en operasjon kan deles inn i tre faser: den preoperative fasen, den peroperative fasen (selve inngrepet) og den postoperative fasen.

Preoperativ fase

Forut for enhver operasjon avgjør kirurgen om en operasjon er det beste behandlingstilbudet for pasienten. I den preoperative fasen undersøkes pasienten grundig for å avklare diagnosen og avsløre eventuelle sykdommer eller andre risikofaktorer som kan øke risikoen ved operasjonen og som kanskje må behandles først. Man må for eksempel behandle en lokal infeksjon, kontrollere blodtrykket, optimalisere hjertebehandlingen og bedre ernæringstilstanden.

Undersøkelsene og behandlingene utføres helst poliklinisk, men i noen tilfeller må imidlertid pasienten legges inn til observasjon i noen dager før operasjonen. Er det tvil om diagnosen, kan det bli nødvendig å foreta en eksplorativ operasjon. Ved et slikt inngrep åpner man pasienten for å undersøke det syke organet direkte før man bestemmer seg for om man kan operere pasienten og eventuelt hvilket inngrep som er best.

Ved akutte operasjoner er det mindre tid til å gjøre grundige preoperative undersøkelser. I samarbeid med anestesilege vurderes pasientens allmenntilstand, hjerte-/lungefunksjon og eventuelt blodprøver før operasjonen startes.

Peroperativ fase (selve operasjonen)

De fleste operasjonene er standardoperasjoner. Disse utføres etter en gjennomprøvd rutine, noe som sikrer et ukomplisert forløp.

Et par timer før operasjonen får pasienten en sprøyte eller stikkpille med et beroligende middel og med et middel som reduserer sekresjonen fra blant annet slimkjertlene i luftveiene. Selve bedøvelsen innledes med en innsprøyting av et hurtigvirkende sovemiddel. Deretter fortsetter man med et anestesimiddel i gassform.

Inngrepet ledes av en kirurg (operatøren), som ofte blir assistert av én eller to andre leger. Disse underbinder blødende kar, holder operasjonsfeltet rent, holder organer til side og lignende. Operasjonssykepleieren har ansvaret for instrumentene og gir dem til kirurgen etter hvert som hen får bruk for dem. Operasjonssykepleieren fører regnskap med alt som blir brukt under inngrepet, slik at man ikke risikerer at noe blir glemt igjen i pasienten. Anestesilegen eller anestesisykepleieren overvåker hele tiden pasientens tilstand ved å kontrollere hvor dyp bedøvelsen er, blodtrykk, puls og åndedrett, og sørger for at pasientens blodtap eventuelt blir dekket ved transfusjon.

Postoperativ fase

Når operasjonen er avsluttet, flytter man pasienten til en postoperativ avdeling. Her blir pasienten overvåket helt til man er sikker på pasienten er stabil. Er det stor risiko for komplikasjoner, overføres pasienten til en intensivavdeling. På en slik avdeling er det mange elektroniske apparater som sikrer kontinuerlig kontroll av alle livsfunksjoner, og forverres pasientens tilstand, kan man gripe inn øyeblikkelig.

Den postoperative fasen forløper i de aller fleste tilfeller uten komplikasjoner. I de første dagene etter inngrepet har pasienten ofte lett økt kroppstemperatur (rundt 38 °C) og økt hjertefrekvens. Dette skyldes at pasientens stoffskifte øker etter en operasjon. En operasjon utløser en stressrespons hos pasienten og øker utskillelsen av hormonet kortisol fra binyrebarken. Kortisol har en rekke virkninger som har stor betydning for organismens evne til å gjenopprette balansen. Hormonet fremmer blant annet nedbrytingen av protein og fett og oppbyggingen av glukose, som leverer energi til cellene, og disse prosessene øker stoffskiftet.

I den postoperative fasen kontrolleres alle pasientens livsfunksjoner (blodomløp, pusting, tarm- og nyrefunksjon, væske- og saltbalansens regulering). Dermed kan man gi støttebehandling ved behov.

Komplikasjoner

Hvilke komplikasjoner som kan oppstå etter en operasjon, avhenger til dels av operasjonens karakter. En av de mest fryktede komplikasjonene er blodpropper i venene i beina (dyp venetrombose). Slike blodpropper kan rive seg løs og nå frem til lungene via hjertet, og i lungene kan de stoppe til en arterie. Dette kan være dødelig.

Blodpropper dannes blant annet i kar hvor blodstrømmen er langsom. Sengeliggende pasienter, som ikke bruker beinmusklene, er utsatt for å få blodpropper fordi blodstrømmen i venene særlig holdes i gang av sammentrekning av de omgivende musklene. Av denne grunn skal operasjonspasienter opp av sengen og i bevegelse så snart det er mulig. I tillegg benyttes ofte elastiske strømper for å unngå at for mye venøst blod blir stående i leggene. Ved å stå tidlig opp av sengen kan man dessuten bidra til å forebygge alvorlige komplikasjoner i lungene, som kan oppstå når det hoper seg opp slim i bronkiene hos pasienter med svekkede hostereflekser.

Blodfortynnende midler benyttes både før, under og etter langvarige eller store operasjoner for å unngå blodpropp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg