Parafin er et flytende, blekgult til fargeløst brennstoff med karakteristisk lukt, framstilt av destillert råolje.

Faktaboks

Uttale
parafˈin
Etymologi
av latin ‘lite beslektet’

Bruksområder

Anvendes i brennere og lamper til oppvarming og belysning (fyringsparafin), og som flydrivstoff (jetparafin), dessuten som løsemiddel i insektmidler og trykkfarge.

Parafin absorberes ikke fra tarmen og bløtgjør tarminnholdet. Flytende parafin («renset parafin» eller «medisinsk parafin») kan derfor fungere som avføringsmiddel. Parafin brukes også i en rekke kosmetiske produkter.

Parafinvoks

Det finnes også fast parafin, såkalt parafinvoks, som er et handelsnavn på krystallinske, delvis gjennomsiktige vokser som vanligvis fremstilles som biprodukt ved produksjon av smøreoljer.

Smeltepunktet for parafinvoks ligger i området 50–60 °C.

Det er særlig i de lettere typer smøreolje at parafinvoks forekommer. I tyngre smøreoljer har voksen betydelig mindre krystallstørrelse (mikrokrystallinsk voks, se petrolatum).

Parafinvoks brukes til fremstilling av stearinlys og skismøring, til impregnering av lær, tekstiler, papp og papir og til elektrisk isolasjon.

Framstilling

Parafin fremstilles ved raffinering av råolje (hovedsakelig destillasjon) og består av en blanding av alkaner og aromater, oftest med 10–16 karbonatomer per molekyl. Parafin har kokeområdet 180–250 °C og er mindre flyktig og brannfarlig enn bensin.

I handelen fås også røyksvak parafin (lampeolje), hvor mesteparten av aromatene er fjernet ved ekstraksjon med flytende svoveldioksid.

Historikk

Parafin ble først fremstilt i 1850-årene og var på grunn av bruk innen belysning det viktigste petroleumsprodukt inntil bilen ble vanlig og bensinen overtok denne posisjonen på 1900-tallet.

Parafin ble tidligere også kalt petroleum, men denne betegnelsen er nå reservert for råolje, naturgass og NGL (kondensat).

Parafin må heller ikke forveksles med paraffiner, som er en eldre betegnelse på alkaner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Harald Bjørn Bodahl

Parafin som avføringsmiddel er vel ikke det samme som fyringsparafin, slik det ser ut til i teksten?

svarte Ola Nordal

Takk for innspillet. Vi sjekket dette med en farmasøyt, og hun fortalte at det ikke er fyringsparafin, men "renset" eller "medisisnk" parafin som brukes i denne sammenhengen. Jeg har justert i teksten slik at det er klarere. Mvh Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg