Pentan er en bestanddel i rå og raffinert olje, kjemisk formel C5H12. Pentan hører til alkanene (mettede hydrokarboner). Av pentan finnes det flere varianter, med litt forskjellige fysiske og kjemiske egenskaper. Variantene skiller seg fra hverandre ved at kjeden av karbonatomer enten er rett (n-pentan), har én forgrening (isopentan) eller er korsformet (neopentan).

I flytende form fjerner pentan fett fra huden og kan forårsake blemmer. Når stoffet svelges, forårsaker det kvalme, og det kan komme dråper i lungene slik at det oppstår åndenød og lungebetennelse.

Dampen sprer seg langs bakken, og den er eksplosiv. Innåndet forårsaker pentan svimmelhet, åndenød og til slutt bevisstløshet. Ved hurtig fordamping kan det oppstå forfrysninger; særlig er øynene utsatt.

Ved nedsvelging skal det ikke fremkalles brekning, og man må passe på at eventuell oppkast ikke kommer ned i luftveiene. Man skal gi 2–3 spiseskjeer medisinsk flytende parafin eller matolje, eventuelt fløte, og deretter aktivt kull hvis det lar seg gjøre til tross for kvalmen. Ved bevissthetstap på grunn av gasser i rommet må personen ut i frisk luft, om man må sørge for at vedkommende har frie luftveier. Ved pusteproblemer gis kunstig åndedrett til det kommer medisinsk hjelp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.