Perléche er en irritasjon, ofte med sprekkdannelse, i munnvikene. Tilstanden forekommer hyppig, særlig hos eldre.

Årsaken er oftest at det oppstår en hudfold i munnviken. Den kroniske fuktigheten i munnviken gir grobunn for sopp og bakterier, spesielt Candida albicans, som irriterer huden. Sprekkdannelsen oppstår fordi hudbetennelsen gjør at huden mister sin elastisitet.

Det er flere mulige bakenforliggende årsaker til tilstanden. Mange eldre som mister tenner vil oppleve at kjeven skrumper. Tilstanden fører til at huden blir litt slakk, og det oppstår en dyp hudfold i munnviken. Mangel på jern og vitaminer, spesielt B-vitaminer, kan være årsak til perléche, men dette sees sjelden i Norge. Pasienter med atopisk eksem kan ha eksem i munnvikene, noe som kan se ut som perléche.

Der årsaken er en dyp og fuktig hudfold, vil det viktigste være å holde folden tørr. Man kan hindre soppvekst ved å bruke soppdrepende kremer. Tilbakefall er vanlig.

Eventuelle mangelsykdommer må korrigeres. Hvis tilstanden er et symptom på atopisk eksem, påfører man periodevis en mild kortisonkrem, gjerne tilsatt et bakteriedrepende middel, på det rammede hudområdet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.