perléche

Artikkelstart

Perléche er en irritasjon, ofte med sprekkdannelse, i munnvikene. Tilstanden forekommer hyppig, særlig hos eldre.

Faktaboks

Uttale
-lˈé
Etymologi
av fransk pourlécher, ‘slikke’
Også kjent som
pourlécheangulær cheilitt slikkesår

Årsak

Årsaken er oftest at det oppstår en hudfold i munnviken. Den kroniske fuktigheten i munnviken gir grobunn for sopp og bakterier, spesielt Candida albicans, som irriterer huden. Sprekkdannelsen oppstår fordi hudbetennelsen gjør at huden mister sin elastisitet.

Det er flere mulige bakenforliggende årsaker til tilstanden. Mange eldre som mister tenner vil oppleve at kjeven skrumper. Tilstanden fører til at huden blir litt slakk, og det oppstår en dyp hudfold i munnviken. Mangel på jern og vitaminer, spesielt B-vitaminer, kan være årsak til perléche, men dette sees sjelden i Norge. Pasienter med atopisk eksem kan ha eksem i munnvikene, noe som kan se ut som perléche.

Behandling

Der årsaken er en dyp og fuktig hudfold, vil det viktigste være å holde folden tørr. Man kan hindre soppvekst ved å bruke soppdrepende kremer. Tilbakefall er vanlig.

Eventuelle mangelsykdommer må korrigeres. Hvis tilstanden oppstår i forbindelse med atopisk eksem, påfører man periodevis en mild kortisonkrem, gjerne tilsatt et bakteriedrepende middel, på det rammede hudområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg