Peroksider, oksider hvor to oksygenatomer er direkte bundet til hverandre.

Hydrogenperoksid (H2O2) kan forårsake celleskade. Kroppen har imidlertid mange mekanismer for å beskytte seg mot slik skade, se antioksidanter.

Ved oksidasjon av fettsyrer dannes også peroksider. Dobbeltbindinger i umettede fettsyrer brytes lett ved reaksjon med oksygen i luften (fettoksidasjon). Det skjer en oksidativ harskning når frie radikaler reagerer med oksygen og danner peroksider og hydrogenperoksider. Sjansen for oksidasjon og harskning er større jo høyere innholdet av umettede fettsyrer i et fettstoff er. Prosessen påskyndes av lys, høy temperatur, oksygentilgang, lavt vanninnhold, katalysatorer som jern og kobber, enzymer og oksidasjonsprodukter. Prosessen reduseres av antioksidanter som vitamin C og vitamin E.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.