Phon, enhet for hørenivå, dvs. en normalthørende persons vurdering av hvor sterk en lyd er. Ved frekvensen 1000 Hz er fonskalaen identisk med desibelskalaen. En tone med en annen frekvens har intensiteten n fon når et normalt øre oppfatter tonen akkurat like sterkt som en 1000 Hz tone med n desibel styrke. Høreterskelen er frekvensavhengig i henhold til fon-kurvene, som også kalles likelydskurver (ref. ISO 226 og ISO 389-7).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. juli 2012 skrev Trond Ulseth

Den siste setningen i denne artikkelen er feil. Den normale høreterskelen er 0 fon for alle frekvenser, men 0 desibel (dB) bare ved 1000 Hz.

Begrepet desibel uten referanseverdi er ofte brukt om lydnivå, men det korrekte er desibel relativt 20 uPa.

Det er en tilsvarende artikkel med tittelen phon under Realfag-Fysikk-Mål og vekt. Artiklene bør koordineres eller en av artiklene gir en lenke til den andre.

24. juli 2012 skrev Erik Dyrhaug

Hei Trond! Det ser ut til at du har helt rett, men vi mangler for tiden fagansvarlig for denne kategorien. Vi lar kommentaren ligge til vi får inn fagansvarlige over sommeren. Takk for innspill!

Med vennlig hilsen, Erik i redaksjonen.

15. august 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Trond,

Takk for gode tilbakemeldinger på artiklene om fon/phon.

Vi har nå jobbet litt med artiklene, og valgt å slå de sammen med phon som oppslagsord (slik Norsk ordbok anbefaler).Einar Laukli, professor og audiofysiker ved Universitetssykehuset Nord-Norge har hjulpet oss med det faglige spørsmålet. Han er enig med deg i at siste setning i artikkelen var feil, men skriver at det er vanskelig med gode og enkle definisjoner på dette området pga mangelfulle data på området. Han skriver at phon-kurvene er basert på en internasjonal standard ISO 226 (høreterskelkurven finnes også i ISO 389-7) som gjelder binaural lytting under fritt-felt betingelser. Generelt er phon-verdien satt til dB-verdien ved 1000 Hz. Dette gjelder alle verdier fra 10 phon og oppover (noe usikre data ved 10 phon). Høreterskel-kurven som er frekvensavhengig i dB skulle egentlig kalles 0 phon men dette er bevisst utelatt pga. usikre data. 0 phon eksisterer dermed ikke. Høreterskel-kurven ligger på 0 dB ved to frekvenser, ved ca. 1800 Hz og litt over 5000 Hz. Laveste høreterskel i dB finnes ved i overkant av 3000 Hz der terskelen er -6 dB lydtrykknivå, altså negativ verdi. Ved 1000 Hz er høreterskel 2,4 dB, altså ikke 0 dB som skulle gi 0 phon.Med hjelp fra Laukli har vi nå lagt inn en ny setning avslutningsvis, og henvisning til ISO-standardene.Beste hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.