plasmocytom

Artikkelstart

Et plasmocytom er en lokalisert ondartet svulst som består av plasmaceller uten at det er unormal opphopning av plasmaceller i benmarg slik som ved myelomatose. Noe forenklet kan man si at plasmocytom er en lokalisert form for myelomatose.

Faktaboks

Uttale
plasmocytˈom
Etymologi
av plasma, gresk aster, ‘stjerne’, kytos, ‘celle’, og -oma, ‘svulst’

Plasmocytomet sitter ofest i benvev og kalles da ofte 'solitært myelom'. Man kan også se plasmocytom utviklet i lymfevev i bløtdeler som i svelget og andre indre organer. Plasmocytom i benvev vil oftere over tid utvikle seg til myelomatose enn plasmocytom i bløtvev.

Utbredelse

Plasmocytomer er sjeldne, anslagsvis syv prosent av hyppigheten av myelomatose. Det oppdages 10–20 nye tilfeller av plasmocytom i Norge hvert år. Pasientene er ofte noe yngre enn ved myelomatose. Sykdommen er dobbelt så hyppig hos menn som hos kvinner.

Symptomer

Symptomer vil for plasmocytom i benvev være smerter, eventuelt «spontane» benbrudd, mens plasmocytom i bløtvev vil arte seg som hevelse, eventuelt organforstyrrelse på grunn av lokal vekst.

Diagnosen

Diagnosen stilles ved mikroskopi og eventuelt spesialfarging av biopsi (vevsprøve). Man vil alltid gjøre benmargsundersøkelse for å se om plasmocytomet bare er en lokal manifestasjon av myelomatose. Hos om lag 30 prosent av pasientene kan man påvise en unormal mengde av immunglobulin i blodserum eller urin, tilsvarende såkalt monoklonalt protein ved myelomatose.

Behandling

Behandling vil være kirurgisk fjerning (hvis mulig), vanligvis kombinert med lokal strålebehandling omkring plasmocytomet. Hvis det er tegn til spredning (myelomatose), vil pasienten oftest få behandling med cytostatika (cellegift) kombinert med strålebehandling mot plasmocytomet.

Prognosen

Prognosen er god for lokaliserte plasmocytomer i bløtvev. Mer enn 80 prosent av pasientene er uten tegn til tilbakefall etter ti år. Ved lokalisert plasmocytom i benvev lever cirka halvparten av pasientene etter ti år, men de fleste utvikler før eller siden spredning i form av myelomatose, og dør til sist av dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg