Polarisert lys, lys som svinger bare i ett plan. De elektromagnetiske svingningene som lyset består av, beveger seg i det naturlige lyset i alle retninger vinkelrett på den retningen lyset har. Et «tverrsnitt» av en naturlig lysstråle kan tegnes som en stjerne, mens et «tverrsnitt» av polarisert lys kan tegnes som en strek.

Lys kan polariseres ved at det blir kastet tilbake fra en speilflate, eller ved at det passerer en krystall som er gjennomsiktig bare for lys som svinger i et plan parallelt med en bestemt retning i krystallen.

Visse stoffer, særlig organiske stoffer i oppløsning, dreier polarisasjonsplanet for polarisert lys på en slik måte at den streken som representerer «tverrsnittet» av lysstrålen, dreier mer eller mindre med eller mot klokken med strålen som akse. Slike stoffer sier man er optisk aktive. Aminosyrer er eksempler på asymmetriske molekyler i levende organismer. De dreier lyset mot venstre. Fenomenet utnyttes også bl.a. i polarisasjonsmikroskopet. I strålegangen i mikroskopet er det plassert to plater. Begge plater polariserer lyset, slik at man ved å dreie platene i forhold til hverandre kan oppnå at det polariserte lyset fra den første platen blir stanset av den andre platen, slik at synsfeltet blir mørkt. Hvis man deretter plasserer et preparat, f.eks. en vevsbit, mellom de to platene, vil de optisk aktive elementene i preparatet dreie polarisasjonsplanet og bli synlige i mikroskopet. Dersom det er krystaller i preparatet, vil de ofte fremtre i forskjellige farger, fordi dreininger av lyset delvis er bestemt av bølgelengden (= farge).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.