Proteosom er store komplekser av proteinnedbrytende proteiner i cellen.

Faktaboks

Uttale
proteosˈom
Etymologi
av protease og gresk soma, ‘legeme’
Også kjent som
proteasom

Organismen har flere mekanismer for å bryte ned proteiner. Det at proteinene «kappes opp» i mindre biter kalles proteolyse. Denne prosessen skjer ved hydrolyse, det vil si tilsetting av vannmolekyler, slik at peptidbindingene mellom aminosyrene kuttes.

Enzymene som er ansvarlige for proteolyse, kalles proteaser. Proteiner som befinner seg i cytosol eller i cellekjernen brytes for det meste ned i proteosomet. Dette kan være proteiner som er feilfoldet, skadet eller som skal brytes ned i forbindelse med regulert omsetting og kontroll av konsentrasjoner.

Proteosomene er sylinderformede med de aktive setene av ulike proteaser vendende inn mot hulrommet i sylinderen, nærmest lik en kjøttkvern. Proteinene som skal brytes ned, må derfor først føres inn i dette hulrommet før de kappes opp i biter. Dette forhindrer at andre proteiner enn de som er ført inn i proteosomet, blir brutt ned. Som hovedregel må proteinene som skal brytes ned, først merkes med kjeder av et lite protein kalt ubikvitin, som bindes kovalent til sidekjeder av aminosyren lysin i proteinene. Ubikvitinkjedene fanges opp av proteosomet og kappes av proteinet idet proteinet føres inn i protasomets hulrom for oppkutting. Noen av peptidbitene som frigjøres fra proteosomet pumpes deretter ved hjelp av spesielle transportproteiner gjennom membranen i endoplasmatisk retikulum. Der bindes peptidene til HLA-molekyler som frakter dem med seg til overflaten og presenterer peptidene for immunsystemet. Øvrige peptider kappes videre opp til frie aminosyrer, som kan brukes på nytt til proteinsyntese.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg