puss

Puss er en vanligvis blekgul eller grønn, kremaktig væske som produseres ved infeksjoner. Puss er et betennelsesprodukt og består av millioner av døde hvite blodceller, samt delvis fordøyd vev, døde og levende bakterier, lymfe og fibrin.

Faktaboks

Etymologi
av latin pus, ‘puss, materie’
Også kjent som

Puss, edder, eiter, materie

En ansamling av puss inne i vev kalles abscess eller byll.

De vanligste pussdannende bakteriene er stafylokokker, streptokokker og Escherichia coli (E. coli). Mange bakterier produserer en bestemt type puss, for eksempel danner Pseudomonas aeruginosa puss med blålig farge. Pussets utseende og lukt kan være ganske karakteristisk. Puss kan bli farget rødbrunt av blodvæske.

For nærmere å fastslå årsaken til pussdannelsen må pusset mikroskoperes og dyrkes på egnede næringsmedier aerobt og anaerobt.

Ordet

Edder, eldre form av eiter, finnes i edderkopp, eiterorm, eitermaur, eiterkveise og flere.

«Å spy edder og galle» brukes om å uttrykke seg særlig surt og negativt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg