Pusteprøve

Politiet kan be om pusteprøve av en bilfører ved mistanke om promillekjøring.

Pusteprøve
Av /NTB scanpix.

Pusteprøve for alkohol er en prøve som måler alkoholkonsentrasjonen i utåndingsluften. Luften i lungeblærene (alveolene) vil oppnå tilnærmet likevekt med blodet med hensyn til alkoholkonsentrasjon. På grunn av alkoholens fordeling mellom væske og gass innebærer dette at konsentrasjonen i luften i alveolene er om lag 2300 ganger lavere enn blodkonsentrasjonen. Ved å måle alkoholkonsentrasjonen i utåndingsluften ved instrumenter som blant annet benytter infrarød spektrofotometri, kan man dermed få et indirekte mål på konsentrasjonen av alkohol i blodet. Dette blir likevel ikke et helt nøyaktig mål fordi en rekke forhold vil påvirke forholdstallet mellom alkoholkonsentrasjonen i blodet og alkoholkonsentrasjonen i luften som pustes ut. Derfor vil for eksempel kroppstemperatur og pustemåte kunne gi betydelige endringer i forholdstallet.

Bruk

Pusteprøver med alkoholmåling brukes eksempelvis i forskningssammenheng, til kontroll i arbeidslivet og av politiet for å få et grovt mål på alkoholkonsentrasjonen i blodet og dermed påvirkningsgraden. I flere land, også i Norge siden 1996, er det juridiske grenser for alkoholpåvirkning i forbindelse med promillekjøring. De juridiske grensene er knyttet til alkoholkonsentrasjoner i utåndingsluften. Luftalkoholkonsentrasjonen må da måles med stor nøyaktighet med spesielle instrumenter. Ved politikamre som ikke har slike instrumenter, og for personer som ikke greier å gjennomføre slike pustetester, benyttes blodprøver til alkoholmåling. Dette gjelder også for alkoholkonsentrasjonsbestemmelser til andre juridiske formål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg