Pustulose er en hudsykdom med rødt utslett med tallrike små, sterile verkeblemmer (pustler) i håndflater og/eller fotsåler. Pustulose er en variant av psoriasis. Sykdommen er sjelden og sees mest i 30- til 60-årsalderen med overvekt av kvinner. Røykere er sterkt overrepresentert. Sykdommen er ikke smittsom.

Årsaken til sykdommen er ukjent. Sammenhengen med psoriasis er ikke helt klarlagt. Noen pasienter har både pustulose og vanlig psoriasis.

Utslettet preges av kraftig betennelse i øvre del av huden og er lokalisert til håndflater og fotsåler, i mange tilfeller alle fire steder og symmetrisk. I foten vil utslettet oftest være lokalisert til hulfoten.

Utslettet består av røde, hissige hudområder, ispedd små, gule blemmer som etterlater seg brune punkter når de tørker inn. Huden blir tørr og skjellende, ofte med sprekkdannelser. De subjektive plagene kan variere fra ganske lette til betydelige, og kan i uttalte tilfeller gjøre det vanskelig å gå og å utføre manuelt arbeid.

Diagnosen baseres på den kliniske undersøkelsen. Sykdommer som kan ligne, er eksem og soppsykdommer i håndflater eller fotsåle.

Behandlingen er symptomatisk og ofte vanskelig. Utslettet kommer ofte tilbake igjen etter at behandlingen er avsluttet.

Sterke kortisonkremer kan hjelpe. Tjærebehandling kan ha en viss effekt. UV-behandling med UV-stråler kan være effektivt, mest brukt er UV-B-stråler og PUVA-behandling. Grensestråler kan i noen tilfeller gi langvarig bedring.

Systemisk behandling kan gi meget gode resultater. De mest aktuelle legemidlene er retinoider, det vil si A-vitaminlignende stoff som regulerer modningen av overhuden, metotreksat og ciklosporin.

Prognosen er varierende. Mange pasienter har kroniske plager preget av svingninger mellom gode og dårlige perioder, men sykdommen kan også bli borte i mange år. I noen tilfeller kommer den ikke tilbake.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.