Resistens, motstandsdyktighet eller evnen til å motstå forandring. I medisinsk sammenheng har begrepet flere betydninger.

Strømningsmotstand i blodårene. Veggene i blodårene utøver motstand mot blodstrømmen. Motstanden øker med fallende blodårediameter. Motstanden i blodårene vil derfor øke ved innsnevringer i en blodåre, enten det skyldes en normal fysiologisk reaksjon eller en sykdomsprosess. Økt motstand fører til høyere blodtrykk.

Motstand mot forandring; viktig begrep innen de fleste behandlingsformer innen psykologi. Motstand er en sunn forsvarsmekanisme som gjør at man kan takle situasjoner i hverdagen. Men motstanden kan hindre mentale forandringer og den personlige utviklingen på flere områder. Terapeuten skal hjelpe pasienten med å overvinne denne motstanden. En person som er trygg og motivert for å bearbeide det undertrykte sinnsmaterialet, vil ofte ha lettere for å overvinne motstanden.

Motstandsdyktighet mot en infeksjonssykdom, dvs. at man ikke angripes av en infeksjon selv om man blir smittet (se immunitet).

Motstandsdyktighet mot antibiotika hos mikroorganismer. Resistensen kan være naturlig eller ervervet på ulike måter, se kjemoresistens og multiresistent bakterie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.