resistens

Resistens, motstandsdyktighet eller evnen til å motstå forandring. I medisinsk sammenheng har begrepet flere betydninger.

Faktaboks

Uttale
resistˈens
Etymologi
av latin resistere, ‘bli stående, gjøre motstand’

Fysiologi

Strømningsmotstand i blodårene. Veggene i blodårene utøver motstand mot blodstrømmen. Motstanden øker med fallende blodårediameter. Motstanden i blodårene vil derfor øke ved innsnevringer i en blodåre, enten det skyldes en normal fysiologisk reaksjon eller en sykdomsprosess. Økt motstand fører til høyere blodtrykk.

Psykologi

Motstand mot forandring; viktig begrep innen de fleste behandlingsformer innen psykologi. Motstand er en sunn forsvarsmekanisme som gjør at man kan takle situasjoner i hverdagen. Men motstanden kan hindre mentale forandringer og den personlige utviklingen på flere områder. Terapeuten skal hjelpe pasienten med å overvinne denne motstanden. En person som er trygg og motivert for å bearbeide det undertrykte sinnsmaterialet, vil ofte ha lettere for å overvinne motstanden.

Immunologi

Motstandsdyktighet mot en infeksjonssykdom, dvs. at man ikke angripes av en infeksjon selv om man blir smittet (se immunitet).

Mikrobiologi

Motstandsdyktighet mot antibiotika hos mikroorganismer. Resistensen kan være naturlig eller ervervet på ulike måter, se kjemoresistens og multiresistent bakterie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg