ribbena

Brystkassen med underliggende organer sett fra høyre side.

Av /KF-arkiv ※.

Brystkassen med underliggende organer, forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Ribbena er de tynne, buede knoklene som er symmetrisk leddet med brystvirvlene (vertebrae thoracales) og som til sammen danner brystkassen (thorax) til en bevegelig beskyttelse for hjertet og lungene. De regnes likevel som plane/flate knokler. Det er 12 par ribben.

Faktaboks

også kjent som:
costa

Oppbygning

De syv øverste parene har fortil en forlengelse av glassaktig (hyalin) brusk som danner leddforbindelse med brystbenet (sternum). De kalles derfor ekte ribben (costae verae). Det 8.–10. paret når ikke helt frem til brystbenet og kalles derfor falske ribben (costae spuriae). De er innbyrdes forbundet med en bruskplate til det syvende ribbensparet, og danner på hver side ribbensbuen (arcus costalis). De største (midtre) ribbena er ikke helt jevnt buet, men danner en liten «knekk» baktil, den såkalte ribbensvinkelen (angulus costae), som danner det laterale feste for den lange ryggstrekkemuskelen (musculus erector spinae). Det 11. og 12. ribbensparet har frie ender fortil og kalles derfor «flytende ribben» (costae fluctuantes). Det øverste, 1. ribbensparet er bredere og mer krummet enn de andre, og har en overflate som vender mer oppover enn fremover. Det er forbundet til brystbenets øvre hjørner ved et uekte ledd, mens de øvrige seks ribbensparene har en ekte leddforbindelse med brystbenet (sternocostalledd). Brusken og de fremre leddene muliggjør en viss bevegelse og formforandring av brystkassen under respirasjonen.

Anatomisk består hvert ribben av et ribbenslegeme (corpus) og et hode (caput) baktil. Her har ribbena to ekte leddforbindelser: både med brystvirvlenes tverrtagger og med selve virvellegemene. Bevegelsen er en rotasjon rundt en skrå akse trukket gjennom disse to leddene. Leddforbindelsen med tverrtaggene danner en liten fortykkelse (tuberculum). Leddforbindelsen med virvellegemene er er dobbeltledd, idet hvert ribben artikulerer med to og to nabovirvler og støter an mot mellomvirvelskiven, med unntak av de to nederste ribbena som bare danner ledd med brystvirvlene T11 og T12 direkte. Ribbena regnes som flate knokler. På innsiden av nedre kant har de en fure (sulcus costae) som rommer mellomribbenerver (intercostalnerver) og blodkar.

Funksjon

Ribbena danner sammen med brystbenet og ryggsøylen et forholdsvis sterkt og lett «bur» som beskyttelse omkring de livsviktige organene hjertet og lungene. Dessuten bidrar de til å opprettholde undertrykket i brysthulen, som er en betingelse for innåndingen. Ribbenas bevegelser skjer dels ved muskellag som ligger mellom dem, såkalte mellomribbenmusklene (interkostalmusklene, musculi intercostales), dels ved bryst-, buk-, rygg- og skuldermuskulaturen.

Skade

På grunn av sin spinkle struktur er ribbena lett utsatt for skader ved støt og slag mot brystkassen, særlig hos eldre kvinner. Se osteoporose, ribbensbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg