Ribbensbrudd, brudd av ett eller flere ribben, vanligvis 4.–7. ribben. Ribbensbrudd er en forholdsvis hyppig form for knokkelbrudd.

Ribbensbrudd skjer vanligvis i forbindelse med et traume mot brystveggen. Det kan være i form av et direkte slag eller støt mot ribbena eller indirekte ved en sammentrykning av brystveggen. Eldre mennesker med uttalt osteoporose kan pådra seg ribbensbrudd ved kraftige hosteanfall eller brå bevegelser.

Ribbensbrudd gir sterke, bevegelsesrelaterte smerter. Det er vanligvis meget smertefullt å klemme forsiktig rett over bruddstedet. Pasientene vil oftest prøve å holde brystkassen mest mulig i ro for å unngå smerte. Mange vil derfor puste overflatisk og la være å hoste. Dersom tre eller flere ribben er brukket på flere steder, vil pasienten kunne få en ustabil brystkasse med paradoksal respirasjon (brystveggen går inn når pusten trekkes inn og ut når pasienten puster ut).

Det er ikke alltid mulig å se ribbensbrudd på et vanlig røntgenbilde av brystkassen. En god klinisk undersøkelse er derfor nødvendig for å sikre diagnosen.

Som regel vil bruddendene ikke forskyves i forhold til hverandre; skaden er derfor nesten alltid ufarlig og trenger ingen kirurgisk behandling. Behandlingen består da av smertestillende tabletter som gjør at pasienten kan bevege seg og puste godt ut og inn. Smertene kan vare ved i noen uker.

Tidligere bandasjerte man inn hele brystkassen for å stabilisere bruddet og dermed gjøre smerten mindre. Dette er en behandling som nå er helt forlatt fordi brystveggen da ikke får beveget seg, og faren for lungebetennelse og dårlig luftutskifting i lungene er stor.

Det kan bli nødvendig med respiratorbehandling dersom ventilasjonen blir for dårlig.

Fordi mange vil puste overflatisk og la være å hoste, vil lungene fylles dårligere med oksygen og sekret samles i lungene. Lungebetennelse (pneumoni) er derfor ikke en uvanlig komplikasjon ved ribbensbrudd. Det kan forekomme andre komplikasjoner avhengig av hvordan skaden skjedde, og antall skadede ribben. Et brukket ribben kan skade lungen og gi f.eks. pneumothorax, hemothorax og lungekontusjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.