ribbensbrudd

Ribbensbrudd. Skjematisk fremstilling av forskjellige typer skader i brystkassen.

Av /KF-arkiv ※.

Ribbensbrudd er brudd av ett eller flere ribben, vanligvis 4.–7. ribben. Ribbensbrudd er forholdsvis vanlig.

Faktaboks

også kjent som:
fractura costae
ribbensfraktur

Årsaker

Ribbensbrudd skjer vanligvis i forbindelse med et traume mot brystveggen. Det kan være i form av et direkte slag eller støt mot ribbena eller indirekte ved en sammentrykning av brystveggen. Eldre mennesker med uttalt osteoporose kan pådra seg ribbensbrudd ved kraftige hosteanfall eller brå bevegelser. Alvorlige ribbensbrudd ses oftest i forbindelse med høyenergitraumer, som for eksempel i trafikkulykker.

Symptomer

Ribbensbrudd gir sterke, bevegelsesrelaterte smerter. Det er vanligvis smertefullt å klemme forsiktig rett over bruddstedet. Man kan også få indirekte smerter, som for eksempel hvis brystkassen klemmes sammen et stykke fra bruddet, gjør det vondt der bruddet er.

Pasientene vil ofte (besvisst eller ubevisst) holde brystkassen mest mulig i ro for å unngå smerte. Mange puster derfor overflatisk og unngår å hoste. Det gir dårlig utlufting av lungene, med risiko for lungebetennelse. Dersom tre eller flere ribben er brukket på flere steder, vil brystkassen bli ustabil med paradoksal respirasjon (brystveggen går inn når pusten trekkes inn og ut når pasienten puster ut). Dette kalles "flail chest", og er en livstruende tilstand.

Diagnose

Vanlige ribbensbrudd etter lavenergiskader er en klinisk diagnose, og røntgen er ikke nødvendig. Det er ikke alltid mulig å se ribbensbrudd på et vanlig røntgenbilde av brystkassen. En god klinisk undersøkelse vil derimot gi diagnosen. Røntgen kan imidlertid være indisert for å utelukke andre tilstander.

Behandling

Som regel vil bruddendene ikke forskyves i forhold til hverandre, og bruddet vil gro av seg selv. Smertene kan vare i tre uker, av og til lenger. Mange pasienter forteller om en forverring av smertene første uke, med en smertetopp etter 7 til 14 dager. Behandlingen er i hovedsak smertelindring, for å sikre at pasienten kan trekke pusten godt og redusere risikoen for lungebetennelse. Paracetamol eller andre smertestillende tabletter er vanlig å bruke.

Bandasjering av brystkassen er ikke aktuelt. Det begrenser brystveggens mulighet til å bevege seg, og øker risikoen for lungebetennelse på grunn av dårlig ventilasjon av lungene.

Ustabile brudd behandles etter vanlige retningslinjer for behandling av traumepasienter. Det kan være aktuelt med thoraxdren for å tappe lungesekken for blod eller luft. Dersom ventilasjonen er for dårlig, kan det være aktuelt med respiratorbehandling.

Komplikasjoner

De fleste ribbensbrudd gror uten komplikasjoner.

Fordi mange vil puste overflatisk og la være å hoste, vil lungene fylles dårligere med oksygen og sekret samles i lungene. Lungebetennelse (pneumoni) er derfor ikke en uvanlig komplikasjon ved ribbensbrudd. Dersom bruddendene glir fra hverandre, kan de skade omkringliggende strukturer. Dette kan føre til pneumothorax, hemothorax og lungekontusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Hei håper det er greit å kommentere. Skulle ikke atelektase vært nevnt som en mulig komplikasjon? (Jacobsen, s.541) Jacobsen, D. & Toverud, K. C. (2017). Sykdomslære : indremedisin, kirurgi og anestesi (3. utg. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk.

skrev Per-Henrik Randsborg

Jo, det kan man argumentere for. Atelektase (sammenfall av lungevev) skyldes som regel økt slimdannelse i bronkiene, som man ser ved pneumonier og bronkitter. Pneumoni er jo en kjent komplikasjon etter ribbensbrudd, så indirekte vil man kunne se atelektase etter ribbensbrudd også.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg