robotkirurgi

Robotkirurgi er kirurgi utført helt eller delvis ved hjelp av tekniske hjelpemidler som erstatter assistanse fra kirurg eller sykepleier.

Det finnes allerede en del slikt utstyr som kan assistere kirurgen på operasjonsstuen. En robotarm kan for eksempel holde et kamera til bruk ved laparoskopiske operasjoner og beveges på kommando fra operatøren. Operatørens stemme er lagt inn på forhånd slik at roboten vet hva som menes med for eksempel «til høyre». En annen slik robotarm som er under utprøving, styres som følge av operatørens hodebevegelser.

Fordelene ved robotkirurgi er bedret dybdesyn (tredimensjonalt) for kirurgen og mer bevegelige instrumenter enn ved laparoskopi. I tillegg blir instrumentføringen enda stødigere enn man kan klare med den menneskelige hånden. Robotinstrumentariet er svært kostbart, og det er foreløpig uavklart om gevinstene forsvarer den betydelige merkostnaden.

Det pågår stor forskningsaktivitet for å prøve og utvikle fjernstyrte roboter som kan utføre operasjoner. Visjonen er at kirurgen etter hvert kan sitte i et annet rom og styre operasjonen uten selv å være i fysisk kontakt med pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg