Sædleder, ca. 40 cm langt og 3 mm tykt utførselsrør for sæd; består av glatt muskulatur og ligger mellom bitestikkelen, som en diffus fortsettelse av denne, og prostata. Ill., se kjønnsorganer (Mannens kjønnsorganer). Innvendig er sædlederen dekket av en slimhinne som består av et toradet epitel med flimmerhår. Det knapt millimeterstore, åpne tverrsnittet (lumen) er stjerneformet.

Sædlederen går i sædstrengen gjennom lyskekanalen og indre lyskeåpning til bukhulen (se buken) og løper deretter under bukhinnen mot dorsalflaten (ryggsiden) av det lille bekken til urinblæren. Her stiger sædlederen opp mot urinblærens side- og bakvegg, krysser mellom veggen og urinlederen, og går steilt ned mot blærebunnen hvor den utvider seg til ampulla seminalis. De to sædlederne munner inn i baksiden av prostata, etter å ha gått sammen med sædblærene i en felles ductus ejaculatorius. Ved operativ sterilisering av mannen blir begge sædlederne overskåret og underbundet (vasektomi). På grunn av det stjerneformede lumen kan det senere være vanskelig å gjenvinne sædpassasjen ved et eventuelt ønske om reoperasjon.

En dreining av sædlederen med testikkelen (testistorsjon) kan føre til at blodtilførselen blir avklemt, slik at det oppstår nekrose i vevet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.