Selen, grunnstoff med kjemisk symbol Se, essensielt sporstoff. Selen inngår som kofaktor i enzymet glutationperoksidase, som er en viktig komponent i kroppens forsvar mot skadelige frie radikaler.

Helse- og sosialdirektoratet anbefaler et daglig inntak på 40 mikrogram for kvinner og 50 mikrogram for menn.

Kornvarer er den største kilden til selen i norsk kosthold. Andre selenkilder er fisk, kjøtt, blod og innmat. Seleninnholdet i matvarer bestemmes av mengde og tilgjengelighet av selen i jorden. Over 50 % av vårt matkorn er i dag dyrket i Skandinavia hvor det er selenfattig jord, resten er importert fra selenrike områder i USA og Canada.

I visse deler av Kina med svært lav selentilførsel har økt seleninntak gitt gode resultater ved forebygging og behandling av Keshan-sykdom, som er en alvorlig hjertesykdom. Lav selentilførsel er satt i sammenheng med økt forekomst av kreft og hjerte- og karsykdommer, men det kan ikke trekkes noen endelig konklusjon ut fra foreliggende data.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.