Skrapesyke, en degenerativ infeksjonssykdom i hjernen hos sauer og geiter som skyldes prioner. Dette er den mest utbredte prionsykdommen. Flere sykdommer hos mennesket har fellestrekk med skrapesyke og skyldes også prioner, se prionsykdommer.

Etter en lang inkubasjonstid (måneder til år) viser infiserte dyr nevrologiske symptomer i form av bl.a. intens kløe, manglende koordinasjon og skjelving, etterfulgt av utmattelse og død. Sykdomsforandringer finnes kun i hjernen. Forskjellige saueraser varierer i sin følsomhet for smitte med skrapesyke.

Sykdommen har forekommet i Europa i minst 250 år (ble først registrert på Island), og hadde sitt første kjente utbrudd i Norge 1981. Lignende prionsykdommer forekommer bl.a. hos flere hjortedyr, mink og katt. Siden 1996 er det satt i gang strenge tiltak for å utrydde skrapesyke hos sau i Norge. Dette innebærer en massiv nedslakting i områder hvor sykdommen forekommer, eller der det er kjøpt dyr fra infiserte besetninger. Tiltakene er omdiskutert, men er helt nødvendige etter oppblomstringen av kugalskap i Storbritannia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.