skrapesyke

Artikkelstart

Skrapesyke er en degenerativ infeksjonssykdom i hjernen hos sauer og geiter som skyldes prioner. Dette er den mest utbredte prionsykdommen. Flere sykdommer hos mennesket har fellestrekk med skrapesyke og skyldes også prioner.

Faktaboks

Også kjent som
eng. scrapie

Symptomer og tegn

Etter en lang inkubasjonstid (måneder til år) viser infiserte dyr nevrologiske symptomer i form av blant annet intens kløe, manglende koordinasjon og skjelving, etterfulgt av utmattelse og død. Sykdomsforandringer finnes kun i hjernen. Forskjellige saueraser varierer i sin følsomhet for smitte med skrapesyke.

Forekomst og forebyggelse

Sykdommen har forekommet i Europa i minst 250 år og ble først registrert på Island. Det første kjente utbruddet i Norge var i 1981. Lignende prionsykdommer forekommer blant annet hos flere hjortedyr, mink og katt.

Siden 1996 er det satt i gang strenge tiltak for å utrydde skrapesyke hos sau i Norge. Dette innebærer en massiv nedslakting i områder hvor sykdommen forekommer, eller der det er kjøpt dyr fra infiserte besetninger. Tiltakene er omdiskutert, men er helt nødvendige etter oppblomstringen av kugalskap i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg