skrapesyke

Skrapesyke er en degenerativ infeksjonssykdom i hjernen hos sauer og geiter som skyldes prioner. Dette er den mest utbredte prionsykdommen. Flere sykdommer hos mennesket har fellestrekk med skrapesyke og skyldes også prioner.

Faktaboks

også kjent som:
eng. scrapie

Symptomer og tegn

Etter en lang inkubasjonstid (måneder til år) viser infiserte dyr nevrologiske symptomer i form av blant annet intens kløe, manglende koordinasjon og skjelving, etterfulgt av utmattelse og død. Sykdomsforandringer finnes kun i hjernen. Forskjellige saueraser varierer i sin følsomhet for smitte med skrapesyke.

Forekomst og forebyggelse

Sykdommen har forekommet i Europa i minst 250 år og ble først registrert på Island. Det første kjente utbruddet i Norge var i 1981. Lignende prionsykdommer forekommer blant annet hos flere hjortedyr, mink og katt.

Siden 1996 er det satt i gang strenge tiltak for å utrydde skrapesyke hos sau i Norge. Dette innebærer en massiv nedslakting i områder hvor sykdommen forekommer, eller der det er kjøpt dyr fra infiserte besetninger. Tiltakene er omdiskutert, men er helt nødvendige etter oppblomstringen av kugalskap i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg