En eldre mann og en eldre kvinne går langs et fortau. Mannen har stokk og noe lutende kroppsholdning.

Innen geriatri brukes ordet skrøpelig om pasienter med svekket organfunksjon. Et av tegnene kan være redusert ganghastighet.

Ganghastighet
Av /Shutterstock.

Skrøpelighet er innen medisin en beskrivelse av eldre mennesker med redusert motstandskraft mot sykdom. Begrepet skrøpelighet brukes mye i geriatrisk medisin fordi det kan si noe om hvordan det går med en skrøpelig person om han eller hun blir syk. Skrøpelighet er ikke det samme som sykdom.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: frailty

Det finnes flere forståelser av hva som gjør at noen er skrøpelig. Noen fagpersoner mener at en skrøpelig person er en som biologisk sett er eldre enn alderen skulle tilsi, eller at en skrøpelig person har en kortere forventet levetid igjen enn en jevnaldrende person som ikke er skrøpelig. En mer omfattende definisjon av skrøpelighet er at personen som er skrøpelig har redusert motstandskraft mot sykdom på grunn av reduserte reservekrefter i ulike organer, eller har redusert immunforsvar, eller har redusert homeostase, noe som fører til komplikasjoner ved sykdom eller at bivirkninger av legemidler lettere oppstår.

En annen måte å definere skrøpelig person på er å beskrive spesifikke kjennetegn. En slik definisjon, som for eksempel kan forutsi økt risiko for død i løpet av sju år, er om en har minst tre av følgende fem kjennetegn:

  • lavt fysisk funksjonsnivå
  • redusert gripestyrke
  • følelse av utmattelse
  • redusert ganghastighet
  • utilsiktet vekttap

For praktiske formål kan en definere at tilstanden kjennetegnes ved at personen har redusert evne til å utføre dagliglivets vanlige aktiviteter, har kognitive problemer, er deprimert, underernært eller bruker mange legemidler. En slik definisjon kan anvendes til å vurdere risiko for komplikasjoner etter operasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg