Skulderblad, flat, trekantet knokkel som ligger med sin glatte, lett konkave flate (facies costalis) mot brystkassens bakside, med spissen (angulus inferior) ned. Knokkelens indre kant (margo medialis) går omtrent fra 2. til 7. ribben, parallelt med ryggsøylen når armen henger fritt ned.

På knokkelens bakside (facies dorsalis) går en kraftig benkam, skulderkammen (spina scapulae), på skrå oppover og utover (man kan kjenne den under huden), og øker i størrelse inntil den ender lateralt (til siden) i den såkalte skulderhøyden (acromion) som artikulerer med kragebenet. Kammen deler skulderbladet i en øvre og en nedre del og danner dermed en grop på oversiden (fossa supraspinata) og én på undersiden (fossa infraspinata). På skulderbladets øvre rand er det et lite innsnitt (incisura scapulae), dekket av et ligament som danner gjennomgang for en nerve (nervus suprascapularis).

Fremover lateralt stikker en butt og krummet benspiss, ravnenebbet (processus coracoideus), som danner feste for en del av bryst- og overarmsmuskulaturen. Mellom ravnenebbet og skulderhøyden går den grunne leddpannen for skulderleddet (cavitas glenoidalis) lateralt og litt fremover. Leddpannen har et lite utspring på over- og undersiden som er feste for overarmsmuskulaturen på henholdsvis for- og baksiden.

Skulderbladet er forbundet til kroppen med muskler, og overfører muskelkraften mellom armen og kroppen dels via kragebenet. Se også arm, skulder.

Det oppstår sjelden sykdommer eller skader i selve skulderbladet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.